Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Генералът носи черно

Генералът носи черноВенцислав Мутафчийски показа тренда на модата за военни. Все пак не може да ходи по пижама

Дяволът носи “Прада”, а военните - униформи. В извънредно положение и самоизолация обаче и да имаш “Прада” няма на кого да я покажеш. А един генерал е постоянно пред очите ни и лека-полека се превърна в основната фешън тема. И въпросът е

колко униформи има

ген. Венцислав

Мутафчийски

Отговорът е колкото всеки генерал – три.

Едната е всекидневна, втората е полева и третата е парадна. Има и лекарска престилка, но не я ползва за публични прояви, защото като военен е задължен да е с униформа. Както сам обясни в телевизионно предаване: “Аз съм генерал и това са работните ми дрехи. С какво да ходя, с пижама ли?”.

В интерес на истината шефът на Националния оперативен щаб и началник на Военно-медицинската академия, без да иска, разкри новата модна линия сред генералите. Стана очевидно, че те вече носят черно. Голямата му аудитория пред телевизорите пък взе да се пита дали най-строгият човек тези дни в държавата няма и някакви собствени фешън предписания как да се облича един военен, защото определено ни се явява някак по-различен от обичайното.

Ген. Мутафчийски в бойна униформа. Неговата е с новите пикселирани петна.

СНИМКИ: “24 ЧАСА” 

Ген. Мутафчийски в бойна униформа. Неговата е с новите пикселирани петна. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Три са вариантите на униформа, с които се появява по ежедневните брифинги ген. Мутафчийски.

Първият е добре познатата зелена пехотинска униформа. Състои се от куртка и панталон в цвят каки. Ризата е в същия цвят, а вратовръзката - черна. А куртката се различава от нормалното сако по външните джобове и вталяването, за да може в случай на нужда да бъде препасана.

В общи линии това е традиционната всекидневна униформа на Българската армия. За Сухопътни войски е зелена, за военновъздушните светлосиня, а за военноморските – черна. Като при моряците малката разлика е, че вместо куртка се носи тужурка с двуредно закопчаване.

В общи линии тези униформи не са променяни от десетилетия. И следват една сравнително

обща модна линия за

всички бивши членки

на Варшавския

договор

Единствената промяна е, че преди 1990 г. на петлиците на куртката се поставяше емблемата на вида въоръжени сили, в момента тя е преместена на пагона. На петлика пък днес има везба по подобие на германската армия, разказа полковникът от резерва доц. Георги Маринов.

Военните медици нямат свои отделни униформи. Различават се от останалите военни по емблемата на пагона, която е във формата на добре познатата аптекарска змия.

Всеки лекар се зачислява към войскова част и носи нейната униформа. Заради това и ген. Мутафчийски е с форма на Сухопътни войски.

Втората разновидност на тази униформа е, когато вместо куртката се носи т.нар. риза яке. То също се ползва от десетки години и е добре познато. Обикновено е в цвета на униформата.

Но точно тук идва интересното модно нововъведение. От малко повече от година за генералите е въведено и ново яке. Което е черно на цвят, независимо от цвета на униформата. Направено е по модела на американските и западноевропейските военни униформи. И за разлика от зеленото риза яке се закопчава с цип.

 Един от редките моменти, в които Мутафчийски се появява с лекарска престилка.

Един от редките моменти, в които Мутафчийски се появява с лекарска престилка.

Това черно яке, което

замества куртката,

всъщност се оказа

много удобно

И заради това повечето генерали го носят почти постоянно, коментира фешън нововъведението висш офицер. На морските им стояло най-естествено, защото е в цвета на обичайната им черна униформа. При останалите се комбинира със зелен или светлосин панталон.

Докато при останалите офицери ежедневната униформа се ползва и за паради, то генералите имат специална униформа за особено тържествените случаи. С нея обаче едва ли ще видите Мутафчийски скоро, а и тя не е особено популярна. Освен това се облича само ако от протокола на Министерството на отбраната предупредят генералитета специално за събитието. Нещо като протокол “уайт тай” за цивилните франтове. Тази парадна униформа е с гълъбова куртка и фуражка и черен панталон.

Ако при всекидневните униформи реално развитие няма от десетилетия, като изключим черното генералско яке, то много по-динамично се развиват разработките при т.нар. полеви или бойни униформи. Те са продукт на специални изследвания и разработки в Института за перспективни изследвания за отбраната, разказа полк. Маринов. Като особено важен в случая е цветът.

Старите камуфлажи - тези с едрите петна, въведени през 90-те години, са трудно или почти невъзможни за откриване с инфраред наблюдение. Защото петната са с такива разцветки, че да се сливат максимално с околната среда. “Ако сравните примерно българската и германската камуфлажна униформа, ще забележите, че нашата е много по-зелена, немската е с повече кафяви и земни тонове”, обясни полк. Маринов.

 Парадната униформа на генералите е гълъбова.

Парадната униформа на генералите е гълъбова.

Напоследък обаче на мода излизат други камуфлажи, които са с т.нар.

пикселизирана

разпетновка

Изглеждат, все едно компютърен монитор не може да обработи добре картината. Тези малки петна пък станали модерни, след като на бойното поле се появиха дроновете и всякаква друга техническа помощ да разпознаеш врага. Облечен в тях войник губи форма за проследяващата техника и е много по-труден за намиране.

Естествено, за да бъдат ефективни камуфлажите, има и изисквания за ползването им. Като това да се перат на температура до 60 градуса и препаратите да не съдържат флуор, за да не се съсипват цветовете. Както е с повечето технически облекла, включително специфичните за много видове спорт на открито.

Любопитен факт е, че и при бойните униформи Българската армия си има фешън линия. Тя обаче няма нищо общо с ген. Мутафчийски, а е принос на ВВС. По тяхно настояване са изработени едни синкаво-сиви камуфлажни униформи, а обяснението е, че така наземният персонал ще се слива с асфалта на пистата и врагът не може да го открие и унищожи.

“Като цяло това беше доста безсмислено решение, защото в крайна сметка, като откриеш вражеското летище, гледаш да унищожиш съоръженията и самолетите, хората не те интересуват особено. Но ВВС като поискаха да са различни, ние какво да правим, угодихме им”, спомня си полк. Маринов.

 

 

 

 

Автор: Виктор Иванов

Източник: https://www.24chasa.bg

 


123460