Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Геноцидът на българс...
Геноцидът на българското село – от комунистите до псевдодемократите

Геноцидът на българското село – от комунистите до псевдодемократитеПозиция на инж. Давид Еленков – експерт на Движение „ДНЕС“ гр. Монтана

 

Почти 600 от общо 5000 села у нас са изчезнали от картата на България!

Това са трайно обезлюдени райони и села, в които можете да видите само празни и полуразрушени къщи, сринати черкви, ограбени училища и детски градини, обрасли и разбити пътища... 

 

 Закритото училище в село Сенник, построено през 1974 г.


Покрусително тъжно... Престъпна съсипия, следствие десетилетната „загриженост“ на комунистите след 1945 г. и на всички партии управлявали България от идването на демокрацията (от 1989 г. насам) Вероятността по тези места да не стъпи никога повече човешки крак е огромна, ако тенденцията, такава каквато е до момента, се запази. А за това има всички необходими предпоставки и изгледи.

Der Blick aus meinem Fenster Bulgarien Flash-Galerie

Разруха

 

Image result for house

Някогашен селски магазин в Северозапада. Снимка: Иван Бакалов

 

Image result for estate

Изоставеното училище в с Боровци в Северозапада. Снимка: Иван Бакалов

 

Related image

село Одринци в Родопите

 

Related image


Веднага след комунистическия преврат през 1944 година започва "преселението" от малките към големите населени места. Към този почти насилствен миграционен процес, унищожил драстично родните села, ще добавим и: демографската криза, ликвидирането частната собственост и покрай нея на стотици заводи и кооперации, ликвидирането на земеделието и животновъдството, трайното оттегляне на българите към чужбина, особено през последните две десетилетия!

 

 

Преселението е към големите градове, предимно към София и към Варна

 

И ще получим картинката такава, каквато е в момента – жалка, тъжна и грозна, с всички изгледи за фатален край.

Смоляновци– най-голямото монтанско село с няколко хиляди души население преди години, в началото на 90-те години е в разцвета си. Урановата мина в района издържа няколко общини от област Монтана, а заради прииждащите семейства започват да се строят нови общежития. След закриването на мината, обаче, десетки къщи също затварят врати и постепенно населението в общината се стопява. Днес там живеят едва 900 души. А за последните две години в селото са се родили едва пет деца.

Идентична е историята и трагедията на повечето от нашите български села.

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа

 

Image result for села в българия обезлюдени

Бедност и безпътица


Ликвидирането на българското село започна още при насилствената колективизация и окрупняването на земеделските земи от комунистите -отечественофронтовци, когато хиляди бяха избити, а други десетки хиляди българи бяха хвърлени по лагери и затвори..., ликвидацията продължи с грандоманската социалистическа индустриализация, безскрупулното и необосновано разрушаване на ТКЗС и АПК по времето на т.нар. първо демократично правителство на г-н Филип Димитров и... приключи (засега) с разпределението и съсредоточаването на средствата от т.нар. еврофондове само в ръцете на едрите земевладелци, за сметка на дребните и средни собственици. Това вместо да съживи българското село го изолира, постави го още повече в ръцете на алчни и бездарни едри „земеделци“, голяма част, от които привидно и само за да вземат субсидията изкупуват селскостопански земи и ниви, строят ферми отглеждат временно животни...

Така постепенно и целенасочено десетки години наред хиляди села бяха оставени на произвол и самотек, обречени да се превърнат в музеи на безхаберието, националното предателство и геноцидно заличаване. Защото с всяко загинало село, губим необратимо история, култура и национален облик. Това са всъщност и последните места, които пазят нашите традиции, нашия български дух!

Но това не е важно, нали господа министри и кметове?! Нали, Бойко? Нали ГЕРБ? Нали БКП/БСП. Нали ДПС? Нали СДС...?

Нали, всички вие ликвидатори, на българското село?

Призрачната приказка на мъртвите български села

Единствената останка от село Запалня - църквата „Свети Иван Рилски“

Паметна плоча – в памет на потопеното село

 За някогашното село Запалня днес напомня единствено една паметна плоча, побита край старата църква и останките от гробището. На нея пише: „Село Запалня, заселено  XV в., изселено 1962 г.”.


Българската култура, националният ни облик и традиции отдавна са продадени. Още преди да продадете себе си, вие предадохте Родина и народ! Унищожихте българското село. И днес виждаме само останките от това, което смачкахте, разграбихте и продадохте, за да угоите алчните си търбуси.

А имаше и има все още какво да се направи! По-страшното е, че винаги е имало! А е правено точно обратното - да се руши!

От влизането ни в ЕС до момента постоянно се говори за средства по програми за селски райони, за устойчивост, за финансиране на изостанали села и региони. Бойко се надува вече 10 г. с очевидно калпавата си инфраструктура, която трябваше уж да реанимира районите в кома, най-вече Северозападна България. Уви! Поредните празни приказки и лъжливи обещания!

 Според последни данни – едва 2 % от усвоените пари са използвани конструктивно. 98 % вероятно са се пръснали по джобовете на кметове, общинари, бизнесмени... Нито пътищата, нито сградите, нито хората от селата са разбрали, че общината им е кандидатствала за средства, получила ги е и са усвоени за „тяхно добро”. Виждат се тук там ремонтирани градинки, площадчета, по някоя лампа и уличка... Толкоз. И те така са ремонтирани и построени, че след година две се саморазрушават и пак се строи и пак се ремонтира... Но естествено пари пак се калкулират и хвърчат по нечии джобове

Другата практика, която логично води до целенасочения съвременен геноцид на селата е финансирането на база партийни и приятелски начала... Нагласени търгове, нагласени обществени поръчки, нагласени фирми на съученици, братя, комшии, активисти на ГЕРБ, ДПС и тук-таме на БСП. Последните – за да си траят и мълчат! И да слушкат като добра „опозиция“!

 

Как се крадат милиони от обществени поръчки – разкрива бунтарят Игнат Раденков в ефира на BITelevision 

 

Разпределението на средствата понякога надминава капиталовите разходи на самите общини, но пък принципът по-раздаването им зависи изцяло от лични  симпатии и често – бизнес мотиви. Това на практика изключва реалните потребности на общината и населението. Или по-скоро изцяло ги изключва.

Още по-неприятна е ситуацията за селата, в близост до големите областни градове, които не се ползват със статут на селски район и нямат право дори да кандидатстват за финансиране. Те не разполагат със собствен бюджет, а разчитат на бюджетни подаяния от големия град. Така вместо пренаселеният град да стимулира оттегляне на жители към близките райони, става точно обратното – малкото останали семейства в селата в близост до града, в името на удобството и по-добрия живот – просто правят още една крачка напред и се настаняват в него...

Защото ако днес в нашето село няма работа, няма здравна служба, аптека, училище и детска градина, улиците са разбити, а в магазина има един вид хляб и два вида цигари, не е трудно да се сетиш, че след 6 години на същото място вече няма да има дори и магазин.

В много европейски страни тенденцията е точно обратната – завръщане към селските райони заради по-чистия въздух, спокойствието и природното богатство. У нас обаче е точно обратното и алчността ще съсипе дори туристическия интерес към историческото ни минало. До което скоро няма да може да ни отведе дори една здрава улица. 

В малкото населени места, където все пак някой решава да сложи начало на фестивал или фолклорен  празник – ясно се вижда какъв е интересът на хората. Общините се пълнят с гости от цялата страна и дори чужбина. Културата ни е интересна, уникална, помни се и печели възхита и преклонение. Ние не сме забравили корените си.

Но ги изтръгват от нас, от земите на бащите ни. Изтръгват ги, унищожават ни. Целенасочено и трайно...

А ние дори не правим и плах опит да ги спрем..., НАРОДЕЕЕ!

 

ВИЖТЕ НАШИ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Къща на село без жители… И какво ще стане в обезлюдените райони?

Къде са най-обезлюдените села в страната?

Една тъжна българска картина 

200-годишна църква е застрашена от срутване

Църквата "Успение на Пресвета Богородица" в село Добри дял е пред срутване

Населението на България се стопило с над 43 000 души за година

Прогноза за 2030-а: България в топ 3 на Европа по топене на населението

Прогноза на ЕК: 5,5 млн. души ще живеят в България през 2060 година

Призрачната приказка на мъртвите български села

ГРЕШКИ НА ПРЕХОДА ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?

Евростат: В България има трайна тенденция за обезлюдяване на селските райони

Ефектът ТКЗС: С колективизация към оселянчване на градовете

Недко Митев: Животновъдството беше буквално ликвидирано

Земеделието беше ликвидирано през 1990 г.

Ремонт на ремонта и след това пак ремонт

Вместо да ремонтират градинки за милиони?!* >> Родители протестират срещу недостиг на места в детските градина

КАК СЕ КРАДАТ 16 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ НАЙ-БЕДНИЯ НАРОД В ЕВРОПА?

Васил Станимиров: Българските общини трябва да имат прозрачно и справедливо финансиране

Как малка България е изяждана от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция

 

 

 

 


75491