Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Георге Иванов иска о...
Георге Иванов иска от Чавушоглу

Георге Иванов иска от Чавушоглу "нов стимул за членството на Македония в НАТО"Президентът на Македония Георге Иванов прие днес, на 18 юни, турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в страната, предава скопското електронно издание „НОВА ТВ“.
"След разрешаването на политическата криза е време да се създаде нов стимул за членството на Република Македония в НАТО. Както и преди, очакваме вашата открита и силна подкрепа ", посочи Иванов на Чавушоглу по време на срещата.
В официално заявление от канцеларията на президента се казва, че "Македония високо оценява подкрепата на Турция за употребата на конституционното наименование на страната и за интеграцията на страната в НАТО."

Чавушоглу е потвърдил подкрепата, която Турция дава за европейската и за евроатлантическата интеграция на Македония и посочи, че Турция ще бъде последователна на тази постоянна подкрепа.
"Македонският президент и министър Чавушоглу обмениха мнения и информация относно ситуацията в региона, по въпросите от външно политически интерес и за двете страни, както и за необходимостта от по-тясно сътрудничество между службите за сигурност на Македония и Турция. В тази посока президентът Иванов подчерта необходимостта от обмен на информация между полицейските служби и службите за разузнаване, предприемане на съвместни действия, както и намирането на ефективни средства и методи за превенция и борба с разпространението на насилствен екстремизъм и тероризъм ", се сочи от македонското президентство .

 

Източник: http://www.faktor.bg/