Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Георги Харизанов: Докато БНР и БНТ получават държавни пари, те не са обществени медии

Георги Харизанов: Докато БНР и БНТ получават държавни пари, те не са обществени медииТяхната издръжка се определя от държавата и от този, който я ръководи в момента, аргументира се той

Докато БНР и БНТ получават държавни пари, те не са обществени медии. Това каза за предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов.

По неговите думи в Закона за радиото и телевизията е предвидена „такса електромер“, която предвижда всяко семейство да заплаща сумата от два лева за поддръжка на двете медии, но ако бъде въведен в действие, те ще трябва да се превърнат в обществени и всяка друга издръжка от бюджета към тях да се прекрати.

„Нека или се заличи този текст и приходите на медиите се обърнат към модерните системи на разпространение, тоест към частните кабелни оператори, това важи и за БНТ, или нека най-накрая този текст се въведе в употреба, нека го кажем, за да може тези медии да са издържани от обществото, а не от конкретното правителство, защото разбирате, че в момента имаме квазиобществени медии. Да, те са държавни. Техните имоти са държавни, те се намират в държавни сгради и са на държавна, а не на обществена поддръжка. Тя може да е от данъците на обществото, но се определя от държавата и от този, който я ръководи в момента“, обясни анализаторът.

Георги Харизанов каза още, че има три възможности за финансирането на медиите – чрез държавния бюджет; такса „електромер“, която предвижда всяко семейство да плаща символична сума, а медиите да бъдат обществени; или излизане на свободния пазар.

Според него няма държавен продукт, който да е по-добър от произведения в частния сектор.

 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

 112705