Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ против прозраче...
ГЕРБ против прозрачен вот: Няма да внесем нито една от предложените от Радев промени в Изборния кодекс (Видео)

ГЕРБ против прозрачен вот: Няма да внесем нито една от предложените от Радев промени в Изборния кодекс (Видео)От ГЕРБ изригнаха срещу от обявената от президента дата за предстоящите парламентарни избори. Новината за извънредния брифинг в централата на управляващите се появи часове, след като стана ясно, че президентът Радев ще се обърне към нацията. От ГЕРБ заявиха, че нямат проблем с 4 април като дата за вота, но са притеснени, защото не са взети предвид някои фактори. Един от тях е, че датата съвпада с католическия и арменския Великден.

 

"Бих искал да припомня как се стигна до днешния указ на президента за насрочването на изборите. През цялото лято той искаше избори в края на ноември и началото на декември, когато всички знаеха, че ще има втора вълна от COVID-19. След това зададе в дневния ред датата 28 март. Месец по-късно започнаха консултациите. По време на тези консултации всички страни заявиха готовността си - едни да организират, други да участват в тях на 28 март. След този консенсус днес господин Радев показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април", отсече Тома Биков от ГЕРБ.

 

По думите му държавният глава е направил предложения за промени в Изборния кодекс, които противоречат на неговата философия и фундамент.

 

"Ние няма да внесем нито една от промените, които предложи господин Радев. Ако опозицията реши да преразгледа публичната си позиция, в която призова да не се правят фундаментални промени, нека внесат предложенията на Радев. Ние няма да го направим. Няма и да ги подкрепим. Подобен подход руши доверието в изборния процес и ще обслужи неясни интереси. Недоверието така или иначе е сериозно", посочи още Биков.

 

По думите на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев сериозен ще бъде проблемът с избраната дата и живеещите в чужбина българи. Той се мотивира освен с пандемията и съответните мерки срещу разпространението на коронавируса, и с празника, с който съвпада насрочената дата.

 

"4 април не е никакъв проблем за нас. Не виждам никаква разлика. По-скоро вълнуващият въпрос е кой дръпна конците, кой натисна копчето. Чия дата е 4 април и каква разлика прави това със седмица по-рано? Ако си припомним думите на Радев, той искаше избори още през есента. Радев не си е направил труда нито да прочете Изборния кодекс, нито да се запознае с международните актове. Има решение на Европейския съд за правата на човека, което тълкува решение за изменения в Изборния кодекс по-малко от година преди изборите. Радев иска това - да нарушим съветите на ЕСПЧ, да нарушим съветите на Венецианската комисия", отсече Георгиев.

 

"Давам си сметка, че той трябваше да оправдае това нищоправене в Президентството, но това не може да се случва за сметка на един толкова важен закон, какъвто е Изборният кодекс, и за сметка на изборното право на всеки гражданин. Радев няма навика да мисли за всички еднакво. Свикнахме с това да чертае разделителни линии и да създава пропасти", допълни още Георгиев и допълни:

 

"Президентът, търсейки индулгенция за своето безсмислие през последните 4 години, се опитва в момента да създаде хаос, да насади нежеланието у хората да гласуват".

 

Според него изборите по време на католическия празник ще създаде проблеми и е възможно да доведе до ниска активност.

 

"Няма как Радев да го е съобразил, но е длъжен като се отмята от нещо, което сам е анонсирал, да даде и обяснението какво наложи тази промяна.

 

Гласуването по пощата трябва да се състои и в трети страни. Ние трябва да имаме време да обезпечим този процес, да го комуникираме с администрациите, да свържем пощенските служби. Не можем да правим каквото му хрумне на президента", допълни още Георгиев.

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 

 

 


143613