Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

ГЕРБ и ДПС приватизират политическия живот, обвини Крум Зарков

ГЕРБ и ДПС приватизират политическия живот, обвини Крум ЗарковДнес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за един лев субсидия - ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната.

Това вижда червеният депутат Крум Зарков в координираната акция на ГЕРБ и ДПС. Разговорите между ГЕРБ и ДПС Крум Зарков определи именно като координирана акция, която иска допускане на частно финансиране на политическите субекти.  

Припомняме, вчера, 18 юни, БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патротите не се явиха в Народното събрание. В отсъстието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

В петък БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

От тук нататък партиите няма да обслужват избирателите си, а спонсорите си, смята депутатът от БСП. По мнението на Зарков олигарсите щели да редят листите за съветници. Това е истински атентат към най-добрите постижения на българската демокрация, изтъкна социалистът. 

Левите пак настояха за дебат как да се намали субсидията, но да не се наруши партийната независимост. Социалистите искат борба с корупцията, а не легализирането й, както днес дружно са направили ГЕРБ и ДПС.

Депутатът от левицата коментира, че герберите отказали среща червените, но притичали като ги привикали от ДПС.

Припомняме, вчера в Народното събрание се състоя среща само между представителите на БСП и ДПС, като тя беше втората запланувана за деня. От Обединени патриоти не откликнаха на поканата на БСП да разговарят за размера на субсидията, въпреки че й не я отказаха публично, както направиха от ГЕРБ още имналата седмица. 

 

ДПС предлага да падне таванът за дарения на партиите

По думите на Йордан Цонев те винаги са настоявали за обществено финансиране на партиите 

 

Отхвърлиха искане на БСП за отлагане на дебата за държавната субсидия

Филип Попов настоя с една седмица да се удължи срокът за внасяне на предложения 

 

Движение21: Субсидия от 1 лв. ще ограничи възможностите на всички партии

Движението предлага стъпаловидно намаляване на субсидиите

 

 

Източник: https://news.bg/politics/

 

 


103486