Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ и ДПС ще отприщ...
ГЕРБ и ДПС ще отприщят тройно финансиране на големите партии

ГЕРБ и ДПС ще отприщят тройно финансиране на големите партииВместо просто да намалят държавната субсидия за партиите от 11 лева на 1 лев, както официално поиска премиерът Бойко Борисов, управляващите са на път да отворят широко вратата за неограниченото им финансиране и от бизнеса. Освен това партиите ще получат и допълнителни "бонуси" от държавата и общините. Всичко това стана ясно в сряда след разговор между шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, в които дейно участие отново взе и депутатът бизнесмен Делян Пеевски. Ако предложенията на ДПС минат и в пленарна зала, големите партии няма да ограничат финансирането си, а ще добавят нови източници.

Държавното финансиране остава - ДПС и ГЕРБ са намерили пресечни точки по темата и субсидията ще бъде намалена от 11 лв. на глас на 1 лев от първи юли т.г. В същото време падат ограниченията за финансиране от физически и юридически лица, т.е. допуска се неограничено частно финансиране. На всичкото отгоре партиите ще могат да ползват държавни и общински офиси, без да заплащат за тях, т.е. безвъзмездно. БСП видя в сговора "атентат срещу базисните постижения на българската демокрация".

Коалиционните партньори от "Обединени патриоти", раздразнени от поредното заиграване между ГЕРБ и ДПС по важни законови поправки, дадоха да се разбере, че ще подкрепят намаляването на субсидията на 1 лев, но не и идеите на движението. "Подписали сме споразумение, в което няма и дума за субсидията - не отговаряме за действията, бездействията, оригиналните идеи или безумията на ГЕРБ", отговори на въпрос на в. "Сега" Валери Симеонов, лидер на НФСБ. На първо четене при промените в бюджетния закон патриотите подкрепиха предложението за 1 лев държавна субсидия. По-късно Симеонов внесе в комисия свое предложение, с което реално подкрепя частното финансиране на партиите. То предвижда даренията, които формациите получават от физически и юридически лица, да не надхвърлят 8 млн. лева за една година.

От "Атака" обявиха, че ще гласуват "за" поправката, но с резерви, че изобщо не е мотивирана. ПГ на "Воля" също се е строила зад мнозинството.

За договорката между управляващите и ДПС съобщи лидерът на движението Мустафа Карадайъ, който обяви, че във вторник са внесли свое предложение в бюджетната комисия за 0 лева партийна субсидия от държавата и въвеждането на американския тип на финансиране. "И ГЕРБ са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си", допълни Карадайъ, след което обяви, че мнозинството се съгласило с предложението за отвореното финансиране на партиите.

На въпрос дали партиите така няма да станат зависими от корпоративни интереси, лидерът на ДПС отговори: "Партиите по някакъв начин ще финансират дейността си. Нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение - все пак да има публичност при финансирането на партиите и да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения".

В предложението на ДПС е залегнало още създаването на фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавните такива. "Като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии и както премиерът Бойко Борисов предложи, между 0.5 млрд. и 1 млрд. лв. да има във фонда за изграждане на детски градини, а останалата част да се внесе с постановление на Министерския съвет“, обясни Карадайъ.

По-късно пред в. "Сега" Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, обаче контрира, че нищо не е окончателно и че не са подкрепили безрезервно ДПС, а "всичко ще стане ясно в четвъртък" на заседанието на бюджетната комисия в НС.

Преди това шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова не беше така уклончива. Напротив - тя доразви надълго пред медиите идеята за отворено финансиране. ГЕРБ щели да предложат общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите. "Това означава, че партиите ще имат възможност да ползват офиси, без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н., ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица“, разясни Стоянова.

По думите й с американския модел "ще се изсветли финансирането на партиите".

Стоянова все пак направи уговорка, че ако се приеме този модел, трябва да се направят промени, с които да се "даде възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии". Тя призна, че има "всякакъв риск" такова финансиране да направи партиите зависими. После повтори тезата на лидера Борисов, че на референдума преди 2 г. 2.5 млн. души са казали, че искат 1 лев субсидия за политическите партии за получен глас.

"Няма как по друг начин политическите партии да съществуват въобще в правния мир единствено и само със субсидията от 1 лв. То и досега има възможности за финансиране на политическите партии, просто даваме възможност сега на юридически лица да го правят официално", заяви Стоянова.

 

КОНТРА

Според левицата зад изненадващото предложение на Борисов за субсидия от 1 лев реално се криело точно отварянето на възможността големите партии да могат да се финансират от бизнеса. "Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партии, а за координирана акция за допускане на частно финансиране на политическите субекти. С нея ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот", заяви пред медиите зам.-председателят на червената група Крум Зарков. Той постави въпроса: "Кого ще обслужват партиите, ако тези поправки бъдат приети - своите избиратели или своите спонсори. И кой утре ще определя листите с общински съветници и кандидат-кметове? Партиите или контролиращите ги олигарси". Зарков обяви, че БСП ще се бори срещу "всеки опит легално да се вкарат частни интереси в политическия живот". Според него "трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме, както се опитват да правят съдружно ГЕРБ и ДПС. Не било случайно, че двете партии отварят темата няколко месеца преди местния вот. От БСП щели да уведомят европейските партньори за идеята на ГЕРБ и ДПС. Били готови да сезират и други институции.

 

 

Източник:https://www.segabg.com/


103545