Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ и другите, наро...
ГЕРБ и другите, народът забавя, но не забравя

ГЕРБ и другите, народът забавя, но не забравяКоментар на Свобода Лилиева

Последна редакция 05.09, 20 ч.

 

Клатушкания и революционизиране на обстановката сякаш малко омръзнаха на българските граждани“. Така се изцепи в ефира на БНТ председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Явно месец ваканция е била достатъчна на нашите управленци да забравят обещанията си от пролетта. Сега на дневен ред са дилеми като черно-белите учебници, антикорупционният закон и разбира се, набезите срещу Слънчев бряг на новия патрЕотарски титан Валери Симеонов. Нито дума за референдума на "Шоуто на Слави". Нито вопъл, нито стон за демократичните искания на 3 млн. българи. Циничната и повече от лицемерна игра сякаш приключи. Поне от гледна точка на управниците.

Гениалните изказвания на Главчев продължиха - „Не съм оптимист, че промените в Изборния кодекс ще се случат точно във вида, в който бяха гласувани на референдума. Вариации има, но няма да е това, което са поискали българските граждани.“ С други думи председателят на НС уж меко и дипломатично ни каза - "Майната ви! Гледайте си работата! До гуша ни дойде от вашия референдум !Никой не го е еня за вас. Махайте се!" Дали обаче е най-разумно да се показва среден пръст на 3 млн. български граждани, не малко от тях гласували за ГЕРБ? По-скоро не.

Политиците от всички бои целенасочено, тенденциозно и убедено за себе си се опитват да стъпчат темата за референдума, да го уморят и то най-вече след като парламентът отхвърли безсмисления законопроект на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс на 15 юни. Месец преди това Цветан Цветанов се кълнеше, дори и пред Слави Трифонов, че парламентарната му група ще преобърне света, но трите решения от Националното допитване ще станат факт. Подобни  бръщолевеници ръсеше и самия Борисов преди изборите, като той отиде даже още по-далеч, обещавайки не само, че референдумът ще бъде приет, но и Народното събрание трябва да се разпусне и да идем на нови избори по мажоритарната система... "Така каза народът", убедително шляпаше под път и над път тогава Бойко. Очаквано и типично и за Цветанов, и за Борисов това си бяха приказки на кило, без грам истина, без никакво покритие. Типично по герберски това бе само за замазване на очите и придърпване на някой и друг заблуден глас на хора от референдума. Дори преди самото гласуване най-голямата политическа партия подаваше смесени сигнали. Десислава Атанасова се люшкаше между - "това е референдум на ГЕРБ" до "нищо няма да се случи". Борисов затвори темата още преди началото на 44-то Народно събрание.  Както стана ясно, той подкрепи националното допитване преди изборите, за да обере и тук овациите, но след това се скри като мишка в чувал с мухлясало брашно. 

И така премина лятото - между скандалите на новия Батман - Валери по Слънчев бряг, нахлуването от Ангелкова в чужди палатки на къмпинг "Градина" и телевизионни рецепти за профирни летни гозби по телевизиите. Нито повече, нито по-малко . Толкоз.

Под претекст, че работят по морето, депутати, министри и всякаква друга обществена и политическа сган пече ли пече дупета по родни и чужди плажове и планини. По отношение на референдума Борисов и компания не веднъж са лъгали открито. Този път явно убедени, че опасността е преминала, решиха просто да сложат капака на тенджерата, да изключат котлона и да продължат напред. Все едно нищо не е станало, напротив.

За жалост гробовното мълчание на ГЕРБ и останалите политически партии за референдума не вещае нищо добро. До 14 септември депутатите трябва да приемат решенията на ЦИК за референдума или ясно и категорично да погазят законите на Републиката. Те не дават никакъв сигнал, че ще го направят. Явно обаче управляващите се правят на забравили за референдума, за  Слави Трифонов, който методично и точно следва всяка една законова стъпка, за да се пребори не толкова за своята инициатива, колкото да отстои интересите на  хората, на България. За бъдещето.

Поредният, но последен законов срок за удовлетворяване решенията на народа от 6 ноември изтича на 14-ти този месец. След това няма какво да се направи... по законов ред.

И идва ред – „На злата круша - зъл прът“, нали така? 

 

А който е забравил какъв бе пътят на референдума, ето фактите:

1. НАЧАЛОТО ВИНАГИ Е ТРУДНО.

На 28 октомври 2015 г. Слави Трифонов обяви, че екипът му започва да събира подписи за иницииране на национален референдум с 6 въпроса:

1) Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2) Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3) Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4) Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5) Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6) Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Инициативният комитет на референдума прие гражданско движение "ДНЕС" за основен  партньор и на 29 октомври 2015 г.представители на организацията разясниха как ще се събират подписите, както и споделиха опит от предишна своя подписка срещу произвола на монополите.

2. ПОДПИСКАТА.

Всички основни политически сили (но най-основно ГЕРБ) се опитаха и саботираха подписката в цялата страна. Дори т.нар. ръководни органи на някои от партиите взеха изрични решения техните членове да не участват в подписката, а впоследствие и в референдума на 6.11.2016 г., а ако участват на референдума да гласуват с три пъти "НЕ“!

Въпреки това, в продължение на няколко месеца и в разгара на зимата хиляди доброволци и симпатизанти на „ДНЕС“ събираха подписи в цялата страна. На не едно и две места активисти бяха подлагани на репресии от страна на тогавашните управници от ГЕРБ чрез преки и непреки заплахи. Заплахи за уволнения, неправомерни проверки, вербално насилие... Въпреки това се събраха над 700 000 подписа и бяха внесени на 8 февруари 2016 г. в Народното събрание.

Месеци наред удобните медии мълчаха за референдума, за събирането на подписи. Нито един журналист (с малки изключения) не се осмели да се противопостави на герберската машина. Нито една медия не организира разяснителна кампания за 6-те въпроса! Нито една. А след референдума и медии и десетки политолози, социолози и какви ли не още ЛОЗИ се втурнаха да ни "разясняват“ колко неинформиран, колко грешен, колко глупав избор сме направили!

Защо сега? Къде бяхте преди референдума, по време на подписката... Защо тогава мълчахте? Мълчахте, защото бяхте нахъсани, убедени, че всичко ще се провали и пропадне! И въпреки това още на подписката, а после и на референдума България показа своята категорична воля - национално допитване трябва да има, то се проведе успешно, а цялата политическа класа и нейните слуги получиха мощен, звучен шамар. Въпреки организираната от всички и от всякъде кампания за провал.

3. ДИСКУСИИ.

И започнаха дискусии, протяжни, засукани, витиеляви, дискусии без смисъл. А целта една - протакане. Нищо друго. От тогава та досега. Една година  П Р О Т А К А Н Е. От тази 1 година близо половината депутатите дискутираха трябва ли, как и защо да бъде проведен национален референдум. На 11 май 2016 г. след близо 3-часово заседание, правната комисия в 43-то НС реши, че може да допусне само 5 от 6-те въпроса на референдума. Така тогава българите бяхме лишени от възможността да има електронно гласуване. По това време ГЕРБ и патриотите заявиха твърдо в комисията, че ще подкрепят волята на народа. А докато народните избраници умуваха, хората излязоха на протест пред парламента с метли,  за да изхвърлят боклука

4. КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД.

Конституционният съд под натиск премахна трите въпроса. На 27 май 2016 г. креатурата на ГЕРБ, която инициира референдума за електронното гласуване (президентът Росен Плевнелиев), сезира магистратите за противоконституционност на три от въпросите – един от които беше този, за който той лично лобира преди време (за електронното гласуване).

Делото на съда бе насрочено за 28 юли и странно защо магистратите пожелаха то да е тайно далече от камери и общественост.

На 8 август 2016 г. КС след очевиден натиск премахна три от въпросите - за електонното гласуване, за намаляване броя на депутатите и за избор на полицейски началници. Поредният удар на ГЕРБ и политическата класа осъществен този път от слугата им - КС.

5. ОРЛОВ МОСТ.

На 29 октомври 2016 г. стотици българи изпълниха улиците на София, за да подкрепят Слави и референдума. Преди това обаче удобните медии, експерти и всякаква други глашатаи се опитаха да насадят усещането, че действията на Трифонов са незаконни, нередни и против интересите на гражданите.

6. НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ИЛИ ЛОШО ВИ СЕ ПИШЕ.

Още в началото на предизборната кампания големите партии отказаха да се регистрират в ЦИК, за да разяснят ползите от референдума. Те ясно показаха, че не желаят да се проведе дебат по въпросите.

Нещо повече от партийните централи на ГЕРБ, БСП, ДПС, както при подписката, така и сега изпратили устни нареждания на структурите и  членовете си да не гласуват на националното допитване или, ако го направят да зачертаят бюлетината с три пъти „НЕ“

7. НА 6 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА.

Резултатът ясен, категоричен и прозвуча като оглушителна плесница - 3,5 млн. пуснаха бюлетини за референдума, близо 3 млн. казаха "ДА".

8. ЦИК И ЛИПСВАЩИТЕ БЮЛЕТИНИ.

Още два дни след референдумана, на който гласуваха 3,5 млн. българи, се появиха съмнения за манипулации от страна на ЦИК. Оказа се, че на места изобщо не е имало пликове, в които да се слагат бюлетините, а в други секции има драстично разминаване между бюлетините и описаните цифри в протоколите. Появиха се и основателни съмнения, че прагът на гласувалите, който иска ЦИК, за да обяви референдума за задължителен, е силно завишен. В крайна сметка избирателната комисия заяви, че ѝ липсват 13 000 гласа, за да обави решенията от националното допитване за закон. Десетки хора излязоха на протест пред ЦИК, за да алармират за незаконните действия на комисията.

Веднага след като манипулациите на ЦИК станаха явни, "ДНЕС" изпрати запитвания до Министерски съвет с въпрос колко бюлетини са били напечатани и колко плика са били купени за националния референдум. Оказа се, че броят на пликовете е много по-малък от този на бюлетините, а така ЦИК и държавата са саботирали още в началото провеждането на референдума. Сигналът за тази грозна манипулация бе изпратен в прокуратурата, но така и държавните институции не се отзоваха. Движение "ДНЕС" обжалва решението, но магистратите си затвориха очите за истината.

9. СЪДЕБНИТЕ БИТКИ.

На 15 ноември 2016 г. Слави Трифонов и екипът му обжалваха пред Върховен административен съд решението на ЦИК за липсващите 12 000 гласа. Тогава стана ясно и, че държавата е закупила по-малко пликове, отколкото са бюлетините, а от ЦИК са преправили протоколите с изборните резултати.

На 6 декември 2016 г. Трифонов се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, за да разговарят за скандала с ЦИК.

На 9 декември главният прокурор изпрати писмо до Слави Трифонов, който преди няколко дни му беше занесъл папка с нарушения на референдума. В писмото си Цацаров се обявява за промяна в изборните правила и отбелязва, че резултатите от референдума не могат да бъдат подминати, или забравени. Според Цацаров по сигналите може да се произнесе само ВАС.

В средата на същия месец съдът реши да преброи повторно бюлетините, но само в 44 секции,въпреки настояването на ИК на "Шоуто на Слави“ да има пълно и повторно преброяване във всички секции.

На 31 януари 2017 г. прокуратурата категорично заяви, че референдумът е законен и че бюлетините трябва да се преброят отгово и то в цялата страна.

На 10 февруари 2017 г. ВАС призна на референдума още 492 гласа, но на 30 март тричленен състав на ВАС отказа повторно преброяване на всички бюлетини. Два месеца по-късно, на 30 май петчленният състав на ВАС сложи точка на съдебните битки и излезе с решение, че повторно преброяване няма да има. Така, въпреки основателното съмнение, че има още стотици хиляди непреброени гласа, магистрарите се отказаха да отсъдят в полза на истината.

В същия ден Слави Трифонов излезе с писмо, за да изрази възмущението си от съмнителната дейност на Темида, но и да обещае, че "нищо още не е приключило".

10. МАЯ МАНОЛОВА И ИСТИНСКИЯТ ЗАКОНОПРОЕКТ.

На 20 ноември 2016 г. омбудсманът и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум внесоха в НС проект за промени на Изборния кодекс. Депутатите от всички парламентарни партии се отнесоха доста скептично. Нещо повече отхвърлиха идеята този текст изобщо да се разгледа в НС, въпреки че това бе желанието на народа.

Няколко дни по-късно на 24 ноември нито един от представителите на партиите в 43-то Народно събрание не пожела да се ангажира да внесе за обсъждане в парламента предложената нормативна уредба от oмбудсмана Мая Манолова. Тогава от ГЕРБ заявиха, че трябва обществен дебат преди да се предприемат промени в Изборния кодекс.

На 13 декември независимият депутат Георги Кадиев задвижи промените в Изборния кодекс, свързани с референдума. Той внесе измененията за мажоритарен избор на депутати в деловодството на парламента - текстовете подготвени от експертите на Мая Манолова.

Няколко дни по-късно на 21 декември 2016 г. Инициативният комитет внесе в Народното събрание необходимата документация за районирането на страната на 240 едномандатни избирателни райони.

11. БЕЗСМИСЛЕНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ГЕРБ.

ГЕРБ с едни гърди напред. На 12 януари 2017 г внесоха свой законопроект, различен от този на Мая Манолова, но с десетки подводни камъни, който го правят противоконституционен. Партията на Борисов пренебрегна текстовете на Мая Манолова и настоя да се обсъди законопроект, който няма оценка на въздействието и не е изяснен начинът, по който ще се сменят депутатите, които станат министри.

Същевременно партията на Борисов поиска президентът Румен Радев да удължи животът на 43-то Народно събрание, за да приемат референдума, но... това така и не се случи. ГЕРБ се оправдаха, че нямат време, мнозинство, но видиш ли имали желание. Само приказки, но не и действия.

12. КОМИСИИ, ОБСЪЖДАНИЯ И ПАК КОМИСИИ.

От ноември 2016 г. до януари 2017 г. депутатите от 43-то народно събрание изразходваха времето си (и парите на данакоплатците) съвсем умишлено и целенасочено в безсмислени комисии, неясни обсъждания, смешни кавги.

На 29 ноември 2016 г. правната комисия към НС организира обществено обсъждане за промени в Изборния кодекс, което продължи цели 4 часа. Дискусия от монолози сътвориха депутати, експерти и сценаристи за мажоритарната система

Подобен цирк се разигра и на 13 януари 2017 г., когато правната комисия в НС дори отказа да заседава по темата за референдума. До решение така и не се стигна. А докато НЕ говориха за мажоритарния вот, депутатите си гласуваха отново 11 лева субсидия, въпреки желанието на народа тя да се намали на 1 лев.

13. НОВИ ИЗБОРИ, НОВИ ОБЕЩАНИЯ, НОВ ЗАКОНОПРОЕКТ.

Предизборната кампания на ГЕРБ премина през куп обещания за приемане на референдума и саморазпускане. Въпреки това обаче новото Народно събрание заработи една в края на април, а до 10 май от ГЕРБ все още не бяха внесли свой законопроект. След протеста на Слави Трифонов пред Народното събрание гербаджиите внесоха текст за промяна в Изборния кодекс, но дни по-късно отново се оказа, че той е противоконституционен. Според юристи в проекта няма задължителната оценка на въздействието и не е изяснен начинът, по който депутатите, станали министри ще бъдат заменяни.

14. ЦЕНЗУРАТА.

На 23 март 2017 г. бТВ спря излъчването на "Шоуто на Слави" с оправданието, че Трифонов го използва за политически цели. Причината за тази грозна цензура обаче беше отвореното писмо, което Слави изпрати до депутатите, в което ги призовава да изпълнят задълженията си към народа. Почти същото нещо се повтори и на 18 април, когато предаването не беше излъчено, защото за гост в студиото беше поканен разследващият журналист Васил Иванов. Иванов напусна Нова телевизия след като ръководството на медиата на няколко пъти не му е позволило да излъчи свои репортажи, уличаващи в корупция кадри на ГЕРБ.

15. ОБЕЩАНИЯТА НА ЦВЕТАНОВ, МАРЕШКИ И ДРУГИ ТАКИВА.

На 11 май в „Шоуто на Слави“ Цветан Цветанов говори за внесения от ГЕРБ законопроект за мажоритарния вот. Той обеща до две седмици текстът да бъде разгледан в НС. В края на май законопроектът все още не беше стигнал до депутатите. На 5 юни от ГЕРБ отново обещаха, че ще приемат мажоритарния вот „ударно“.

Три дни по-късно на 8 юни Веселин Марешки от "Воля" обърна палачинката и каза, че парламентарната му група ще внесе свой собствен законопроект за решенията на референдума, но нява да подкрепи този на ГЕРБ.

От ДПС пък съвсем се объркаха, и след като на 19 май Хамид Хамид, който „случайно“ се изпусна, че партията му обмисля да подкрепи референдума, то месец по-късно - на 9 юни Четин Казак нарече националното допитване "скучно" и категорично отхвърли възможността партията му да застане зад волята на народа. От ДПС забравиха думите на своя председател на 16 декември 2016 г. Мустафа Карадайъ, който заяви, че партията му "може и да подкрепи въвеждането на мажоритарни избори".

16. РЕШЕНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ

На 15 юни сякаш всичко приключи. Народното събрание отхвърли промените в Изборния кодекс и така затвори вратата през желанието на близо 3 млн. българи. Нов законопроект може да се внесе едва след лятото. Наглостта на ГЕРБ обаче продължава след като от партията на Борисов обявиха, че ще организират свой собствен референдум за въпросите, за които 3,5 млн. вече се произнесоха.

17. ГЕРБ ЗАБРАВИХА ЗА РЕФЕРЕНДУМА.

На 31 август председателят на НС и виден герберист Димитър Главчев категорично заяви, че референдумът във вида, в който го пожелаха българите няма да бъде приет. Всички от ГЕРБ замълчаха.

18. СЛАВИ ТРИФОНОВ

Още от началото на референдума Слави Трифонов извървя целият трънлив път, за да защити референдума. Въпреки критиките, нападките от медии, политическият натиск, цензурата. Той спази закона в България и се бори докрай. Слави на няколко пъти предупреждаваше депутатите, че няма да се откаже от тази битка. Умерено и без агресия - със силата на словото. Обърна се към тях с писма, а когато не го чуха, излезе пред парламента - сам, на символичен протест. Срокът изтече! След решението на Народното събрание да отхвърли мажоритарния вот, Слави ясно заяви - е има възмездие. По един или друг начин. Законовият срок изтече. Сега вече идва на нещо по-страшно.

 

Вижте и други материали по темата: 

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците

Плевнелиев призова депутатите да сезират КС за референдума на Слави

СТРАХ СКОВА ЕЛИТА И ПО "НАРЕЖДАНЕ" НА ВЛАСТТА президентът даде на КС три въпроса от референдума, поискан от 700 хиляди българи

Слави Трифонов с обръщение към членовете на Конституционния съд

Тъй нареченият Конституционен съд, като партиен придадък, взе срамно и позорно решение! ПОДИГРАВКА С ПОДПИСИТЕ НА 700 000 БЪЛГАРИ!

СКАНДАЛНА ПРЕДРЕШЕНОСТ: Конституционният съд ще спре три от въпросите за референдума на Слави Трифонов

Слави Трифонов: Решението на КС е мерзко и долно. Конституционният съд и други субекти ме тикат към политиката; На 1 септември на Орлов мост

Редколегията за стартирането на подписката за референдум

Инициативният комитет уведоми НС за започването на подписка за референдум

Балтия за референдума. Какво правим ние? А Слави?

БОРИСОВ И ГЕРБ - НЕ СТЕ ИСКРЕНИ, НЕ ВИ ВЯРВАМE! РЕФЕРЕНДУМЪТ Е НА ХОРАТА! (част I)

БОРИСОВ И ГЕРБ - НЕ СТЕ ИСКРЕНИ, НЕ ВИ ВЯРВАМE! РЕФЕРЕНДУМЪТ Е НА ХОРАТА! (част II)

Референдумът на "Шоуто на Слави" на дневен ред за депутатите

Кой се страхува от Слави Трифонов?!

Дойде ли му времето на мажоритарния вот?

Слави Трифонов в 120 минути по bTV: Ако се наложи да участвам в революция – ще участвам. Изисква се по-революционно отношение, най-вече непримиримост. Готов съм за по-революционни и крайни действия.

Конституционен с(м)ъд

ТОШКО ЙОРДАНОВ ЕДИНСТВЕНО НА САЙТА НА "ДНЕС": Референдумът е първа крачка за промяна на политическата система

КРАДЦИ! Манипулация при броенето на референдума!

Над 3 млн. българи поискаха радикална промяна в избирателната система

ЦИК с нови скандални решения за референдума

Сценаристите показаха кои са членовете на Конституционния съд

Защо президентът сезира Конституционния съд по три от въпросите от референдума?

Предизвестено начало за разправа на "независимия" Конституционен съд с гласовете на 700 000 българи

Политиците бойкотираха референдума! Ние ще бойкотираме тях! Избори през есента по новите правила! – Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците

Cлaви Tpифoнoв ĸъм нoвия пapлaмeнт: Πpиeмaтe peфepeндyмa или идвaм!

Временно спират протестите пред НС. Слави Трифонов: Нищо не е приключило и нищо не е свършило


35219