Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГЕРБ се уплаши от Сл...
ГЕРБ се уплаши от Слави

ГЕРБ се уплаши от СлавиСедящите протести на Слави Трифонов и екипа му пред сградата на парламента, в това число и през почивните дни, принудиха управляващите да излязат с поредната си лъжлива популистка идея и да заявят, че ще се подчинят на волята на  гласувалите на референдума за промяна на изборната система.

„Законопроектът за мажоритарната система ще бъде внесен тази седмица в парламента”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов през почивните дни в Златоград. Според него по този начин ГЕРБ ще изпълни поетия ангажимент още в края на 43-тия парламент, както и обещанията по време на предизборната кампания. "Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме", допълни Цветанов. В началото на парламентарната седмица Цветанов още веднъж подчерта, че това ще е първият законопроект на ГЕРБ. Никой не разбра защо най-голямата парламентарна група досега не си мръдна и малкия пръст, за да се задейства, при положение, че 44-то Народно събрание бе свикано в края на април. Явно герберите и техните колеги са искали да прекарат приятни майски празници без да се тормозят за такива дребни неща като волята на 3,5 млн. българи.

По думите на Цветанов проектът предвижда въвеждане на изцяло мажоритарна система. Тъй като Патриотите вече многократно обявиха, че няма да гласуват „за”, „трикът” на ГЕРБ 100% няма да мине и ще играе ролята на дъвка. Дясната ръка на Борисов си изми ръцете като заяви, че "може би няма да намерим парламентарна подкрепа". Интересно в предишните две народни събрания ГЕРБ винаги са намирали подкрепа за важни за тях законопроекти дори и в ляво. Сега обаче явно няма да положат толкова усилия.

Напомняме, че по време на предизборната кампания премиерът Борисов три пъти в различни точки на страната обяви не просто, че ще въведе мажоритарен избор, но ще иска парламентът да приеме всичко необходимо за максимум 6 месеца, после ще се разпусне и отиваме на избори по новата система. В момента обаче ГЕРБ чертаят 4-годишен мандат. Идеята за саморазпускането потъна напълно.

Напомняме, че след като правителството му наложи в оставка бюджет, в който субсидията за политически партии остава 11 лв. на глас, а не 1 лв., както гласуваха участвалите в референдума с най-голям брой вотове, или 0 лв., както самият Борисов поиска от депутатите си, няма особено значение какво говори управляващата партия по темата. Ясно е, че няма сериозни намерения за промяна, коментират политическите анализатори.

Сегашният „маньовър” на ГЕРБ с внасяне на законопроект уж в услуга на бунтарите от Шоуто няма да постигне ефекта на спирачка за Слави Трифонов, който вече обяви, че смята да влезе в парламента.

 

Източник: http://www.19min.bg/

 


27017