Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / ГЕРБ ще контролира Г...
ГЕРБ ще контролира ГЕРБ, абе и при Тато беше така

ГЕРБ ще контролира ГЕРБ, абе и при Тато беше такаКоментар на Благой Българанов

 

Създваването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество по най-високите етажи на властта е поредният опит на управляващите да си затворят очите за един от най-сериозните проблеми в държавата - корупцията. Новата администрация само ще натовари държавния бюджет, но няма да промени нищо. Интересно, необосновано, глупаво решение (да не говорим, че няма нищо общо с държавността) защо от ГЕРБ се опитват да слеят няколко агенции в едно - Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Те и в момента не работят, а само харчат парите ни. Знаете ли за някой осъден министър или  депутат хванат в конфликт на интереси? Познавате ли шеф на държавна агенция или областен управител подгонен заради огромните си имоти или скъпите коли. Не! Спомняте ли си репортажите по телевизията за кметовете, които живеят като арабски шейхове? До момента нито едно от тези звена не си е свършило работата. Няма и да я свърши, а и да реши да се задейства ще бъде със санкцията пак на властта, на ГЕРБ. Чиновниците-управници са там, за да вземат заплати. И за да крепят властта. Дори и със създаването на новата Комисия това няма да се промени, защото в нея ще работят същите хора, които "действаха" и до момента. Със същите прийоми, със същите указания... А помните ли тефтерчето на Златанов...?/

Любопитно е, че именно изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет по всяка вероятност ще контролира въпросната Комисия. А и тя ще се избира от Парламента, където мнозинството е ясно (ГЕРБ и ПСЕВДОПАТРИОТИТЕ), а изборът ще бъде с обикновено мнозинство. И крайният резултат и последствията ще са ясни, нали нямате съмнение? ГЕРБ ще контролира ГЕРБ. На едно място всичко - и кацата с меда и контрола. Всичко това не ви ли напомня на Комитета за държавен и народен контрол по времето на Тодор Живков. Е, все пак Борисов беше бодигард на Тато..., научил е нещо.

Абсурдът на ситуацията е огромен. Но типичен в стила на Борисов и ГЕРБ. Вече толкова години ни го сервират (от 2001 г. - откакто Борисов е гл.секретар на МВР и после кмет на София...). Нищо необикновено, новото е, че сме в 3-ти мандат на Борисов, а Цветанов угодно му предлага и 4-ти. Но щом си мълчим и щом гласуваме - така да бъде..., ама докога ли... А пък и време има, след 4-я, 5-я мандат може да се решим и да не спим.

 

Вижте още:

Комитет за държавен и народен контрол - държавна институция в България, съществувала в периода 1947-1990 г., с кратко прекъсване през 1957-1959 г., когато е част от Министерството на финансите и държавния контрол.