Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / ГЕРБ създава лостове...
ГЕРБ създава лостове за вечно въдворяване на властта

ГЕРБ създава лостове за вечно въдворяване на властта"Само преди година се опитахте да реализирате този закон и съвсем закономерно срещнахте отпор". Това заяви депутатът от БСП Красимир Янков по време на дебатите за промените в Законa за местното самоуправление и местната администрация.

Сега, в навечерието на местните избори се мъчите да създадете допълнителни лостове за вечно въдворяване на властта си в общините, чрез лични кметски преторианци, подчерта той.

По думите му с предложените промени се създава предпоставка за възникване на силови структури под личното разпореждане на кметовете, за налагане с репресивни методи на властовия им капацитет.

Представяте ли си един кмет като Ценко Чоков как би привел в изпълнение този закон, притеснен е Янков. Зад този закон се прикрива и неспособността да се изпълни предизборното обещание на управляващите за постоянно полицейско присъствие във всяко населено място, атакува депутатът от левицата.

Янков е на мнение, че с него се демонстрира и поредно оттегляне на държавата от функциите й за обезпечаване на сигурността и обществения ред чрез МВР. Този закон ще постави личността на кмета над закона, защото как си представяте примерно, представител на тази структура в ролята на санкциониращ неправилно паркирал кмет, на когото всъщност е пряко подчинен, коментира социалистът.

Не ми се мисли дори каква ще е ролята на тези структури по време на избори, предвид и преобладаващото наличие на кметове от две политически сили, всяка със своята специфика на властови параметри, заяви Красимир Янков.

"Преди време се опитахте да трансформирате една ведомствена структура във второ МВР - имам предвид Военна полиция, залагайки в закон й безконтролни права.

Опитахте и през "Закона за частната охранителна дейност" да създадете особен подход за осигуряване обществения ред и сигурност в страната, който всъщност щеше да ни върне в средата на 90-те години - така нареченото мутренско охранителни време", продължи с критиките червеният депутат.

На това поставиха край заседателите от пленума на ВАС, обявявайки текстове от "Закона за частна охранителна дейност" като противоречащи на Конституцията, припомни Янков." В мотивите, с които бяха атакувани тези текстове се твърдеше от вносителя:

"...на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други."

Сега отново правите опит да създадете частно-кметски силови структури, за сметка на общинските бюджети, но чрез друг закон", предположи червеният депутат.

Категорично съм против този закон, подчерта той. Той е пореден етап от плана ви за намаляване на капацитета на МВР, до пълното му обезличаване, чрез трансформация на дейностите и отговорностите му към параструктури и частни формирования, смята Янков.

Това не е нарастване на ролята на местното самоуправление, а механизъм за пълен контрол от управлението по места върху населението, посочи той.

Къде е границата между това общината да гарантира сигурността, на гражданите, обществения ред, движението на МПС и правоприлагането на всички общински разпоредби?", попита Янков.

Като пример за тази безконтролност, прераснала в произвол на гражданите са така наречените сини зони. От един механизъм за регулация на движението прерасна в тенденция повсеместен общински данък за територията на града. Засега в проект, но вероятно съвсем скоро ще е факт", заяви Янков.

Той допълни, че това ще се осъществява отново от тази новозадаваща се структура, която изцяло ще аутсорсва МВР, но на гърба на гражданите с всякакви глоби, санкции и такси.

На предстоящите избори е време гражданите да се събудят и да дадат със своя глас отпор на това, което им причинява така наречената ви местна власт, смята социалистът.

Вярвам, че няма да успеете да наложите този узаконен произвол, въпреки гласуването тук, защото текстовете ще отпаднат отново, като противоречащи на Конституцията, добави той.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

 

 


112248