Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Германия все още мож...
Германия все още може да забрани на

Германия все още може да забрани на "Хуавей" да изгражда 5G мрежа в странатаГермания все още може да реши да изключи китайския доставчик на телекомуникационно оборудване "Хуавей" (Huawei Technologies) от изграждането на мрежата за данни от пето поколение в страната (5G мрежа) поради опасения за сигурността, заяви във вторник министърът на отбраната, предаде Ройтерс.

Анегрет Крамп-Каренбауер, заяви на конференция за киберсигурност, организирана от германския бизнес всекидневник "Ханделсблат", че е важно да се сведат до минимум рисковете.

В момента германското правителство се опитва да формира критериите за сигурност на 5G мрежите по начин, който би попречил на чуждестранните правителства да получат достъп до важната инфраструктура на Германия, посочи г-жа Крамп-Каренбауер.

"Ако това не е възможно, тогава трябва да се забрани на "Хуавей" да участва в процедурата - точно както направиха други страни", каза министърката, която е наследник на Ангела Меркел начело на управляващата ХДС.

Нейните коментари са най-силният признак досега, че Берлин е готов да предприеме по-строг подход към "Хуавей" и че може да изключи китайския доставчик на оборудване поне от някои части при изграждането на 5G мрежите в страната.

В понеделник външният министър Хайко Маас също постави под съмнение дали китайският технологичен гигант може да участва в изграждането на високоскоростната мрежа за данни от пето поколение на страната.

 

Източник: www.bnr.bg


116261