Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Германия засилва кон...
Германия засилва контрола върху инвестициии от Китай

Германия засилва контрола върху инвестициии от КитайГерманското правителство възнамерява да засили контрола върху неевропейските инвестиции, за да защити по-добре някои високи технологии, в момент в който Китай показва нарастващ апетит към водещите компании на най-голямата европейска икономика, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер иска да разшири контрола върху придобиването на чувствителните технологии, освен към чувствителните инфраструктури, каза говорител на министерството.

Правителството трябва да бъде уведомено за придобиването на повече от 10 процента от капитала в областта на изкуствения интелект, на роботиката, полупроводниците, биотехнологиите и квантовите технологии. Така то би могло да оцени и евентуално да блокира операцията по придобиване.

Очаква се министърът да представи проекта.

Вече съществуващите правила обхващат отбраната, телекомуникациите, газа, електричеството, течащата вода, медиите, а от 2017 година и доставчиците на услуги и производителите на софтуерно оборудване в стратегически сектори.

Берлин и други европейски столици се обезпокоиха през последните години от това, че китайски концерни насочиха интереса си към летища, пристанища и европейски технологични компании.

Китайските апетити, най-вече в Германия, успяха да преодолеят съпротивата, след като през 2016 година групата Мидеа (Midea) придоби германското бижу в роботиката Кука (Kuka).

Тази операция, събудила страховете за кражба на технологии, произведени в Германия, накара Берлин да увеличи възможностите за налагане на вето върху придобивания нa дялов капитал от чуждестранни компании.

През декември миналата година Берлин затегна още повече контрола, намалявайки от 25 на 10 процента прага, позволяващ да се извърши оценка.

Това затягане предизвика критики, на-вече сред бизнес средите, загрижени за привлекателността на страната, която масово инвестира в чужбина.

Китай също реагира отрицателно през декември, като изрази надежда, че "Германия ще създаде справедлив и открит достъп до пазара за международните компании".

През 2018 година преките китайски инвестиции в ЕС са намалели до 17,3 милиарда евро спрямо връхната си точка през 2016 година - 37,2 милиарда евро, като 45 процента от тях са във Великобритания, Германия и Франция, припомня АФП.

 

Източник:  https://clubz.bg/

 


117890