Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Германското списание...
Германското списание

Германското списание "Дер Шпигел" написа за чаровна тиква, която не си тръгва лесно„Тиквата" е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието

 

Протестите в България предизвикват отзвук и в чуждите медии. Повечето информации само хронологично предават събитията, но германското списание "Дер Шпигел" излезе с доста цветист материал. Той е озаглавен "Безредици на улицата на тиквите". А ето как "Дойче веле" преразказва статията в списанието: 

"От един месец няколко хиляди протестират ежедневно, а през септември - след края на лятната ваканция, се очаква да станат и повече, пишат в "Дер Шпигел" и посочват, че 60 процента от българите подкрепят протестите. Около Орлов мост вече се говори за "Улица на тиквите". 

"Тиквата" е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието. Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда, четем още в германското списание. Рокадите в кабинета няма да помогнат на Борисов, но той няма да си тръгне и лесно. Борисов има съюзници, смята "Дер Шпигел".

Неговата партия ГЕРБ е уважаван член на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. Член на ЕНП е и Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. "Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран тип?", гласи плакат на немски език, издигнат по време на протестите. При управлението на Борисов държавният апарат, правосъдието и управлявана от олигарси икономика се сраснаха в симбиоза, пишат още от германската медия.

Правната система е независима само формално, а за разделение на властите изобщо не може да се говори. Олигарси управляват медии и са награждавани с държавни поръчки за своята лоялност. Борисов няма да си отиде лесно. Борисов избягва провокациите, що се отнася до външната политика. Той представя себе си и ГЕРБ като проевропейска сила и е лоялен към европейската политика. Освен това българският премиер има славата на шегобиец и чаровник. Когато канцлерката Меркел пристигне в София, я посреща с букет в цветовете на българския трибагреник. Когато германският ХДС празнува рожден ден, Борисов отправя поздрави в Туитър, започвайки видеото на немски език със силен славянски акцент".

 

 

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Британската национална ТВ Би Би Си показа какво се случва в България

Световните медии >> ТАСС: Премиерът на България изрази готовност да подаде оставка

Австрийския вестник „Дер Щандарт“: Българската трагедия

Държавната германскка ARD: Протестите в България ще продължат

Британският Financial Times: Българският премиер под натиск след протести срещу корупцията


132825