Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Главният санитарен и...
Главният санитарен инспектор Кунчев сложи на показ кризата: В ”Пирогов” санитар получава 3000 лв. А в момента се търсят 80 санитари

Главният санитарен инспектор Кунчев сложи на показ кризата: В ”Пирогов” санитар получава 3000 лв. А в момента се търсят 80 санитариНие сме доста напред по смъртност, дължи се на характеристиката на населението. Но смъртта при ковид е ясна. Три пъти и половина се е увелича смъртността при последния месец. Това се дължи на пандемията. Заплатата на санитар в ”Пирогов” е 3000 лева. А в момента се търсят 80 санитари. Никой не иска да работи. Това каза д-р Ангел Кунчев по БТВ.


Нашето виждане е, че ако сработят мерките и успеем да постигнем дори задържане  на растежа на заболеваемостта, ще дадем възможност на хората да посрещнат празниците.

 

При добро спазване на мерките, вероятността да се случи е голяма. Искаме да запазим максимално работните места. Много е трудно. Гърция, с която имаме сходни резултати, е след нас на заболеваемост. Ефектът от мерките са след 10-я ден. Дори да постигнем плато, това ще е успех.

 

Пролетта почни нямаше вълна. Тези, които не въведоха мерки, платиха жестоко. Ние не можем да ограничим докрай една въздушно-капкова инфекция. При Ковид има по-висока смъртност. Не зная защо се сравнява с грипа. Той е значително по-тежък от него. Един носител може да заради 10-12 души.

 

Върху прастмаса вирусът се задържа по-дълго, отколкото върху метал. Ултравиолетовата светлина го убива за минути. При 99 процента от случаите се заразяваме с разговор. Водещ е въздушно-капковия механизъм.

 

Ние говорим за три седмици, не говорим за месец. Децата станаха сериозен разпространител на заболяването. Този вирус щади децата. Те пренасят заразата. И сега половината от децата не учат в училище. Много хора си мислят, че ще остана ли без работя. Ние знаем това, но при медицината се опираме на факти. Не може всеки ден да губим по 200 човека и да не реагираме.

 

Видя се кой може да помогне от лекарите и кои да останат по-настрани. Трябва да се направят изводи след пандемията.

 

 

Източник: https://offnews.bg/

 

 

 


141032