Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Главното мюфтийство:...
Главното мюфтийство: Близкият Изток е буре с барут, Йерусалим е фитилът

Главното мюфтийство: Близкият Изток е буре с барут, Йерусалим е фитилътГлавното мюфтийство излезе с позиция, в която изразява своето безпокойство по повод вчерашното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Йерусалим е свещен град и територия за трите световни религии. Всяко решение за оспорвания статут трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския народ, както и ООН", се казва в позиция, която е близка до тази на българското външно министерство.

От мюсюлманско изповедание изразяват безпокойство, че е възникнал пореден конфликт и посочват, че създалият се напрегнат процес засяга юдеите, християните и мюсюлманите по цял свят.

"Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Йерусалим. Световният мир е в огромна опасност", пише в позицията.

"Във времена, в които светът е толкова нестабилен, а глобалният тероризъм е във възход, тази постъпка би подхранила фанатизма и насилието. Едностранните актове няма да спомагат мирното разрешаване на конфликта, който датира от десетилетия и търси решение", добавя Главното мюфтийство. Оттам призовават световните лидери за диалог под егидата на ООН.

 

Източник: http://www.faktor.bg/