Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Големият проблем – ски курорти без сняг

Големият проблем – ски курорти без снягОсновният проблем, който стои пред пазара на недвижими имоти в зимните курорти, е липсата на сняг във въпросните курорти. Прогнозата е, че към 2030 г., голям брой от днешните зимни курорти, които са разположени на относително ниска надморска височина, ще страдат от липса на сняг. Проблемът е свързан с глобалното затопляне. Това поставя собствениците на зимни курорти пред ново предизвикателство през зимните месеци.

 

Независимо от обилния снеговалеж от началото на 2018 г. очакванията са, че през следващите години – до 2030 г., броят на валежите във френските Алпи, ще е значително по-малък в сравнение с текущата година. „Това е свързано с процесите на глобалното затопляне. Това ще накара любителите на ски да търсят по-високи места, в които да упражняват зимния спорт”, коментират анализатори.

 

До 1989 г. винаги зимните курорти са се радвали на добри зимни сезони. След 1990 г. средната температура е била около или над 1 градуса по Целзий. След тази година на квадратен метър са се изливали предимно дъждове, което е намаляло снеговалежите до 25% и тази тенденция продължава, коментират специалисти.

 

Зимните курорти са застрашени от факта, че ще изгубят много туристи, които посещават зимните курорти именно с цел упражняване на ски спускания. Липсата на сняг ще отблъсне част от потенциалните туристи, респективно това ще повлияе отрицателно на пазара на продажбите на зимни курорти. 

 

Източник: https://m.fakti.bg/