Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Голямо дело за коруп...
Голямо дело за корупция в Гърция приключи с 15-годишни присъди

Голямо дело за корупция в Гърция приключи с 15-годишни присъдиАпелативен съд обяви 22 присъди по делото, включително на бивши ръководители на „Сименс“ и банкери

Основните виновници в дългогодишно дело за корупция, свързано с германската група „Сименс“ и гръцкия телекомуникационен оператор OTE, бяха осъдени на 15 години затвор от гръцките съдии днес, съобщава "Канал 3".

Базираната в Бавария „Сименс“, чиито връзки с Гърция започват в далечния 19-ти век, се подозирала, че е подкупила различни служители, за да сключи един от най-доходоносните договори в страната - голямото обновяване на телекомуникационната мрежа в края на 90-те години.

Гръцки апелативен съд миналия месец обяви 22 присъди по делото, включително на бивши ръководители на „Сименс“ и банкери. Днес той постанови 15-годишни присъди на бившия местен шеф на „Сименс“ Михалис Христофоракос, който избяга в Германия преди десетилетие, и на неговия заместник Христос Каравелас, който също е в бягство, наред с други хора.

Процесът започна през 2015 г., но първоначалното разследване започна преди повече от десетилетие. Оттогава са починали десет обвиняеми.

През 2011 г. парламентарна комисия определи, че завишените договорни цени струват на страната поне два милиарда евро (2,2 милиарда долара при сегашните темпове) през 90-те години.

Като цяло се твърди, че „Сименс“ е похарчил около 70 милиона евро за подкупи в Гърция, според гръцките съдебни източници. Смята се, че част от тези пари са попаднали в джобовете на различни високопоставени гръцки служители, които са помагали при посредничеството на договорите. Парламентарната комисия включва 15 министри или бивши министри от двете основни тогава партии Пасок и Нова демокрация, които се редуваха във властта през предходните три десетилетия.

Двама бивши служители на Пасок - бившият партиен стратег и помощник на бившия премиер Костас Симитис и бивш министър, признаха, че са вземали пари от „Сименс“.

Единият от тях получи условна присъда през 2017 г., а другият бе оправдан миналия месец.

 

Източник: www.epicenter.bg


118036