Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Голямото ИЗЧЕЗВАНЕ –...
Голямото ИЗЧЕЗВАНЕ – или още малко за „постиженията“ на едно 10-годишно управление

Голямото ИЗЧЕЗВАНЕ – или още малко за „постиженията“ на едно 10-годишно управлениеДоц. Виргиния Христова – специалист демографска политика гр. Велико Търново

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

 

За 10-годишен период България е намаляла с над 416 хиляди души, колкото е населението на Бургаска област, отчитат данни от анализ на Евростат за демографските тенденции в страните на ЕС.

През 2007 г. в България са живеели 7 518 000 души, а през 2017 г. населението ни се е стопило до 7 101 859 души.

Според прогнозни данни на националната статистика негативната демографска тенденция ще продължи и през следващите години, като през 2020-та г., населението у нас ще спадне под 7 милиона.

НИЕ ИЗЧЕЗВАМЕ. Сигурно и с бързи темпове. Демографската криза си е направо демографска катастрофа!

Какво става с България, с нас  българите? Цифрите са ясни и убийствени.

А къде са виновните?

Кой ни управлява в последните 10 години? А преди това? Като кмет, като главен секретар на МВР? Управлява ни ТОЙ! Всемогъщият и незаменим Бойко Борисов. ТОЙ и НЕГОВИЯТ ГЕРБ с политиката си на практика затриха 416 хил. българи.

Затриха икономиката, здравеопазването, образованието. Навсякъде и всичко  е в тотален застой и упадък.

Затриха безброй села, градове. Затриха миналото, настоящето и бъдещето на България. Прокудиха стотици хиляди хора.

Цели региони обезлюдяват, стотици села са пусти, а блоковете в градовете ни  са призрачни. Всичко това  оставя впечатление, че страната ни е оставена на доизживяване.

Тъжно, нали? Тенденцията за обезлюдяване ще продължи и през следващите години. Звучи ли ви отчайващо? 

Отчайващо, защото няма власт, няма мисъл, няма политика с грижа за хората. Няма държава.

През 2040 г. ще бъдем вече около 6 милиона, а първият спад под 5 милиона българи, се очаква да бъде през 2045-2050 г., съответно 5,9 и 5,8 милиона българи.

Къде изчезват българите?

Умират! Жените не раждат! Самоубиват се стотици млади и стари от отчаяние, от  мизерия! Бягат в чужбина! Убиват се по пътищата! Ето къде са българите!

Всичко това се случва под вещите и постоянни "грижи" на управляващите и на всички политици.

Унищожават ни!

За 10 г. изчезват българи, колкото е населението на една област. Изчезва една Бургаска област. Утре това ще се случи и с Варненска! За Видинска област – или добро или нищо! Отдавна изчезна и тя...

Това е резултатът от „успешната политика“ на Бойко Борисов и компания. Това е и резултатът от дългогодишното управление и на БСП. На всичките! Това са плодовете на „процъфтяващата“ икономика, на реформите в здравеопазването и социалната политика. Плодовете на почти "европейския" ни стандарт!?  

Това ли е промяната, за която се борихме и за която мечтаехме? Това ли е животът, който искахме и имаме? Категорично НЕ. 

Лишения, бедност, стрес, отровна храна и вода, ценови терор на монополите, несигурност, престъпност! Бият ни по улиците, крадат ни и ограбват къщите ни... Пребиват възрастните хора по селата. Това ни предлага властта. Това ни осигурява политическият елит!

 

Това е днешна България – пуста, белокоса, безнадеждна, безперспективна... Отчаяна и тъжна България.

През м.г. броят на българите на възраст 65 и повече години е бил 1,4 милиона души, или около 20% от общия брой на българите. В същото време броят на децата до 15-годишна възраст е бил около 1 милион, или около 14% от общия брой на населението.

Основни изводи от анализи на НСИ показват, че за 10 г. продължават неспирно   процесите на намаляване и застаряване на населението у нас:

намалява броят на новородените деца, както и общата раждаемост;

увеличава се делът на възрастните хора, за сметка на хората в трудоспособна възраст и младите.

За същия 10-годишен период населението в ЕС се е увеличило с 11,5 милиона души!

Това е – НИЕ изчезваме, Европа расте и просперира! Безпощадна истина!

Нали я гоним тази Европа, нали сме в ЕС, нали сме в чакалнята на Еврозоната, нали Бойко е ТОП европейски лидер. А и сме европредседатели, ама какво от това?!

Да, ние българите сме на другия край на синджира!

Ние сме там дето:

< има най-висока смъртност – 1660 са смъртните случаи на 100 хил. население;

< има най-ниска раждаемост – едва 56 436 бебета за година;

< от всички 5000 села – 571 са без население, или с едноцифрен брой жители;

< Близо половината от населението е изложено на риск от бедност или социално изключване;

< всеки ден се правят най-малко 8 опита за самоубийства;

< 96 жертви по пътищата на 1 млн население;

< Почти половината деца живеят в риск от бедност. Смъртността сред децата до 1-годишна възраст е – 7.6 на 1000.

Това сме НИЕ. АНТИ всякакви европейски стандарти. Но да оставим сухите цифри, ние просто не живеем добре.

За тези постижения трябва да благодарим на ГЕРБ, на БСП, на ДПС, на  Патриотите... За качеството на живота – също! Или по-точно да им се "поклоним и да им благодарим" –  за  липсата на каквото и да е качество и комфорт на нашия живот!

Тоталната бедност, социалното неравенство, отчайващо ниско равнище на социална сигурност. Това получаваме от държавното и партийно ръководство на страната. За сметка на техния лукс и охолен живот!

Да не забравяме и десетилетието на „ромското включване”, което проектира най-отчетливо компактна маса от неграмотни хора, приемайки работата и задълженията си към обществото като досаден излишък. Не е далеч и времето, когато в по-голямата част от нашата Родина местното население няма да разбира български език. Защото на над 50% от новородените деца майчиният им език не е българския.

Според анализ на Центъра за демографска политика, базирани на официалните преброявания на населението, през 2050 г. ромите у нас ще бъдат 3,5 млн., турците – 1,2 млн., а българите – едва 800 хил. души. Казано по друг начин ние българите ще  бъдем  малцинство в собствената си страна!

Това е! Цифри, факти и прогнози! Идва ли краят на българският род? Край белязан от безотговорното и безхаберно отношение и поведение на т.нар. български политически елит.

Геноцидът упражняван от правителствата на прехода върви успешно и с бързи темпове. И докато ние изчезваме, Борисов и компания се занимават с просперитета на Европа и със световния мир.

Спаси лъвчета, спаси костенурките покрай магистралите, спаси дивите кокошки, спаси мачовете и спорта, даде добавки на възрастните хора от по 40 лв, спаси кого ли не и какво ли не...!

Но “спасителят“ Бойко само не спаси хората. Не спаси България! Дори напротив. Превърна се и в двигател и в съучастник едновременно в престъплението на държавата срещу народа.

Отива си България! Време е да се опомним и да направим така, че да си отидат тези, които съсипаха Родината. Тези, дето работят срещу своя народ. Тези, дето работят и мислят само за себе си.

Време е да си тръгнат ТЕ, за да останем НИЕ.

 

Вижте и коментари на „ДНЕС“ по темата:

Геноцидът на Борисов върви към успешен край

Забогатяха ли българите при управлението на ГЕРБ?

Кой смачка българския пенсионер? Какво се случи с нашите родители?

Живият пламък на догарящата свещ и... българския народ!

На печелившите пенсионери – Честито!

Не демографска криза, а катастрофа… И не е катастрофа, а разпад!

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

Бедност и убийствен скок на цените? Гарантирано от ГЕРБ!

 

 

 

 


59568