Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Горчиво в приятелств...
Горчиво в приятелството между Радев и Борисов или за целувката на Юда

Горчиво в приятелството между Радев и Борисов или за целувката на ЮдаКоментар на Свобода Лилиева

 

Тези дни се чудя кой ще падне жертва – Цветанов, Борисов или Радев. Нещо странно се случва в държавата, но покрай градушките, червения код за жежко време преди това и циганските разпри в Столипиново и Асеновград, политическите войни ни убягват.

Преди време премиерът и президентът си стиснаха ръцете, прегърнаха се и се целунаха като на селска сватба „в името на народа“. Щели да борят корупцията. Каква корупция, Борисов? Не я ли пребори при първото, второто, че чак сега ли при третото управление ще се справиш с нея? Не е ли късно за това? Защо точно сега, когато твоята дясна ръка обвинява президента в корупционни схеми, изведнъж се сетихте за проблема? Нещо не се връзва.

Раздвижването на пластовете из политическата сфера ме накараха да се замисля за няколко простички неща:

РАДЕВ Е ГЕРБ И ГЕРБ Е РАДЕВ. Напоследък все повече се убеждавам, че няма никакво значение дали на Нова година ще ни приветства Радев или Цецка Цачева. На 6 ноември 2016 г. избрахме едно и също ястие, представено ни по различен начин. И двамата идват от котилото на ГЕРБ. Радев взе властта, яхнал вълната на народното недоволство и възмущение. Намаза яко от референдума на Слави, а и от авторитета на самия Слави. Спомняте ли си оня клип, който шестваше в интернет преди изборите, в който Трифонов казва на Радев: "Всъщност искаш ли да бъда докрай искрен – политиците трябва да изглеждат като тебе. Всъщност ти що не станеш политик?“ Въпреки че видеото бе от 2008 г. то със сигурност бе в полза на сегашния президент. Гостуването на Радев при Слави беше много отдавна, но ПР-те на Радев го експлоатираха мощно в интернет, очевидно без съгласието на Шоуто. Това допринесе в не малка степен за успеха на Румен Радев, след като едва ли не бе получил одобрението на Слави. През 2008 г. Радев бе никому неизвестен и с никакъв шанс за успех, и за жалост именно Слави му даде начален тласък да събере популярност по пътя към президентската институция. Радев успя, защото в съзнанието на народа бе непознат, нов, беше надежда за промяна.

Още с първите му действия обаче стана безпределно ясно, че Радев е по-скоро подчинен основно на жена си, отколкото на интересите на народа. И така се стигна лека-полека до поредното огромно разочарование от новия президент. А около съпругата му се заредиха скандал след скандал. Към нейните собствени неадекватни действия се прибави и съмнение за конфликт на интереси от страна на президента.

С назначаването на служебното – прогерберско правителство Радев доказа своята принадлежност. Целувката между него и Борисов при встъпването му в длъжност бе само израз на тяхното добро приятелство, скрепено най-вероятно със сериозни взаимни ангажименти и подплата.

ЦВЕТАНОВ-РАДЕВ ИЛИ ВОЙНА НА СВЕТОВЕТЕ. През последния месец между Радев и Цветан Цветанов се разиграва скандал, достоен за пошъл, треторазряден филм. Лидерът на ПП ГЕРБ обвини президента в корупция за закупуването на шведски изтребители за българската армия на стойност над 1 млрд лв. Дори поиска създаването на анкетна комисия в парламента. Според Жельо Бойчев от БСП обаче това значи, че "Борисов ще разследва Борисов".

Държавният глава не остана длъжен на Цветанов и заяви, че герберът разбира повече от апартаменти, отколкото от самолети. Всички знаем, че Цветанов е дясната ръка на Борисов и не би направил и крачка без да има нареждане от премиера. Псевдоскандалът е добре дирижиран сценарий с фатален политически край за президента. Срещата на Борисов и Радев, обединени около идеята да се справят с корупцията, беше само публична изява на сервилността и подчинението, което държавният глава показва пред министър-председателя.

ПРЕЗИДЕНТ №2. През последните 5 години България се „радваше“ на президент-кукла, движеща ръце и крака само по заповед на Борисов. Плевнелиев остана в историята като един от най-безхарактерните държавни глави. За жалост, действията на Радев повтарят тези на неговия предшественик и по всичко личи, че той е на път да стане послушното кученце на министър-председателя. Въпреки че спечели симпатиите на хората като уверен, сигурен и смел летец, Радев показа, че по-скоро е мекотело, което оставя новоизлюпената му съпруга да се разпорежда с цялата президентската институция.

До ден днешен не стана ясно кой пробута никому неизвестния Румен Радев на червената лидерка Корнелия Нинова. Около това се мълчи подозрително. Нинова рядко обелва дума за президента и винаги говори с недомлъвки. Мистерия. Може би нещата са по-прости, може би червената жрица Корнелия се договоря отдавна с Бойко Борисов за всякакви теми и защо ли не Радев е просто една кандидатура на краля-слънце. Логично, нали? И обосновано. Горката Цецка. Тя просто изгоря. Похарчи я нейният идол. Както всички досега.

Лицемерието прави силата

Вижте и други материали по темата:

Уникално ВИДЕО от архивите! Слави към генерал Радев: Ти ще станеш политик – рано или късно

ПРОМЯНАТА "РАДЕВ" УМРЯ! Съпругът на генерал Деси се гушна с краля на статуквото и се разнесе мирис на... нафталин*