Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Гореща точка: Белару...
Гореща точка: Беларус. Минск предупреди за силов отговор на военни заплахи

Гореща точка: Беларус. Минск предупреди за силов отговор на военни заплахиПродължава да е нажежена обстановката в Беларус заради общественото недоволство, което кипи по улиците на страната. Завихря се голям международен скандал, а по реакцията на институциите, не се изключва и възможността за ескалация на напрежението.


Избраният за пореден мандат Александър Лукашенко обвини Литва в нарушаване на международното право, след като Вилнюс призна беларуският опозиционер Светлана Тихановска за президент на страната. Тя се изправи срещу Лукашенко в президентските избори в края на август, но загуби. Именно тогава избухнаха и протестите.

 

ФрогНюз припомня, че според демонстрантите резултатите от вота са били манипулирани, а целта е Лукашенко да затвърди диктатурата си.

 

Тихановска пък в момента се намира в Литва, където потърси убежище след последвалата сага.

 

В официална позиция на Минк се посочва, че решението на Литва да признае Тихановска за президент на Беларус е груба намеса във вътрешните работи на страната и “извън обхвата на здравия разум”.

 

Междувременно беларуското военно министерство предупреди, че не изключва силов отговор на военните заплахи.

 

Ведомството подчерта, че на всяка заплаха ще бъде отговорено в рамките на Организацията на договора за колективна безопасност. Министерството пояснява, че няколко съседни държави се опитват да увредят отношенията между Минск и Москва.

 

Вчера пък стана ясно още, че Александър Лукашенко си осигури 1,5 милиарда долара заем на среща с руския лидер Владимир Путин.

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 


136674