Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Господа политици, бъ...
Господа политици, българските войници няма да издържат още дълго

Господа политици, българските войници няма да издържат още дългоКоментар на Добринка Искренова

На 24 септември 1918 г. избухва войнишкото въстание. Първата Балканска война, Втората балканска (Междусъюзническата война), влизането и в Първата световна война и предателското поведение на българските политици довежда до национална катастрофа. Участието във войната се оказало по-продължително от това, което обещавали управляващите фактори. Военновременната обстановка се отразила изключително тежко върху целия стопански живот. От пазара изчезнали стоките от първа необходимост, настъпила невиждана скъпотия. Това затруднило снабдяването на войниците на фронта с храна и дрехи. По-голямата част от населението в тила било обречено на глад. Мизерия и болести вилнеели и на бойните полета. Тези обстоятелства породили силно недоволство както на фронта, така и във вътрешността на страната. Още в първите месеци след започване на военните действия в някои от полковете избухнали войнишки бунтове. Зачестили отказите от изпълнение на офицерските заповеди, а така също и дезертиранията от фронта. И всичко това на фона на тотален упадък, мизерия и обезверение.

Българският войник – герой, за когото нямало загубена битка, нямало пленено знаме, войникът, който 6 години преодолявал въшките, тифа, холерата, глада, лошото снаряжение, студа, жегата, който мислел, как децата му гладуват, а нивата му остава неизорана не издържал и се вдигнал на бунт. Тръгнал да търси обяснение от политиците за предателството им.

Някога, в социалистическата историография се даваше първенстваща роля за този бунт на Октомврийската революция от 1917 г. Но това си беше една от многото пропагандни заблуди. Самият Димитър Благоев е бил против това въстание.

Днес близо 100 г. по-късно българските летци-орли отново не издържаха на гаврата с техния труд. Обвиниха ги в какво ли не. Един бивш военен министър измисли дори цяла теория на конспирацията „за пълзящия пуч”.

Нормално! По времето на този министър-земеделец  армията ни беше доведена до такова омерзение към хората, които стояха в Министерството на отбраната, че ги наричаха „драмкръжока”. Момчетата, които са се клели да пазят България, бяха под експертното командване на драматична актриса и съответстващата на интересите ѝ компания.

Какво унижение още трябва да преживеят тези момчета? Със заплатите от по 600 лв. Как да рискуват всеки ден живота си и за какво? За държавата, която за тях е мащеха и не се интересува от живота им, а те са се клели в нея?

Тези момчета от Граф Игнатиев бяха обявени за лигльовци, а според премиера били облагодетелствани най- много в цялата армия. Но ако те наистина са облагодетелствани с това, че летят в пъти по-малко от необходимото, че всеки ден чуват думата „няма” какво да кажем за колегите им от останалата част от армията. През месец, два избухва по някой и друг скандал къде за парашути, къде за бронежилетки. И далавери, далавери, далавери…

Това да изпълниш дълга си към Родината, но и да се върнеш вечерта жив и здрав при семейството си не е лигавщина, а нормално чувство за самосъхранение. Това е нещо, което държавата, която пазиш ти дължи.

Опитите да се измислят схеми кой офицер на кого е бил приятел и с кого е служил е приказка, с която се търси оправдание пред обществото за единствената истина, а тя е, че армията отново е ГОЛА, БОСА и ГЛАДНА, както през 1918 г.

Пазете се, господа политици! Днес са летците, а утре може да е целият български народ, защото България е опоскана, окрадена и омерзена, както през 1918 г.!

 

 


40471