Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Господа политици, мо...
Господа политици, молете се да бъдете здрави

Господа политици, молете се да бъдете здравиПозиция на Светлин Янакиев, доброволец към Движение "ДНЕС" - Плевен

Депутати от всички парламентарни групи гласуваха приемането на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, който предвижда мораториум върху най-новите лекарства и медицински практики за една година. Това предизвика масово недоволство и искане за налагане на вето от страна на президента Румен Радев. Решението на депутатите бе оправдано с факта, че така ще се спестят 25 млн. лева. И всичко това дойде на фона на акции на ГДБОП, при които бяха иззети лекарства за милиони левове, предназначени за паралелния износ. Нещо повече, министърът на здравеопазването Кирил Ананниев, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Валентин Радев дадоха съвместна пресконференция, за да уверят разтревожения български народ, че започват проверки...?

Междувременно стана така, че зам. министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков призна как държавата губи по 200 млн. лева годишно от незаконна търговия с лекарства. Той дори описа как става това. Тъй като в България много от медикаментите са по-евтини, те се изкупуват от аптечната мрежа, а след това се продават в чужбина на двойна, тройна цена. Друг вариант е пациент да постъпи в болница, където да му поставят грешна диагноза, за която обаче се изписват скъпоструващи лекарства. "Болният" не ги приема, а те отиват в ръцете на търговците на черно. Има и случаи, при които са замесени аптекарите. Ако пациентът трябва да си купи скъпо лекарство за астма, за което трябва да доплати, често фармацевтите му предлагат друго – по-евтино и не толкова търсено. Така скъпоструващият медикамент заминава за чужбина.

Тези схеми работят от години. Многократно болните у нас са се изправяли през ужаса да не могат да си намерят лекарство. И тук не говорим за аспирин или крем срещу младежки пъпки. В повечето случаи става въпрос за медикаменти, които се вземат по специална схема и в никакъв случай лечението не може да се прекъсне ей така. Рак, диабет, епилепсия, астма, психични проблеми...

Знаят ли господата политици кошмарът на тези хора, които обикалят от аптека на аптека с надеждата, че най-накрая ще успеят да купят животоподдържащото лекарство?

ЗНАЯТ ли господа политиците как се чувства болният, който не е успял да вземе необходимия хап и се раздира от болка?

ЗНАЯТ ли господата политици, че много пациенти разчитат само и единствено на новите лекарства и медицински практики, за да водят нормален, спокоен живот?

ЗНАЯТ ли господата политици, че по целия свят във всички области на медицината внедряването на нови медикаменти е неизменна част от прогреса?

ЗНАЯТ ли господата политици, че с една ПР акция на МВР няма да замажат очите на тези, които всеки ден се борят, за да оцелеят?

Знаят ли господата политици, че този проблем стои от години и проверките, които ни обещават сега са мярка, която трябваше да бъде взета отдавна?

ЗНАЯТ ли господа политиците, че българите живеем с 10 години по-малко от повечето европейци и това се дължи на пълния катастрофичен провал в сферата на здравеопазването?

Сред истерията с лекарствата една новина потъна ей така без да се чуе от медиите. А от Министерството на здравеопазването отложиха с една година приемането на т.нар. Диагностично-консултативни групи - метод, който да замени сега действащите и неефективни клинични пътеки. Идеята за ДКГ тръгва още от 2005 година, но до момента така и не може да се осъществи. Миналата година точно по това време здравното ведомство на ГЕРБ 2 излезе с идентично обяснение, че ще отложи внедряването на диагностичните групи. За 365 дни, едно сменено правителство и няколко здравни министри нищо не се е променило. Диагностично консултативните групи ще помогнат на пациента, когато влезе в болница да бъде лекуван за всичко, от което се оплаква, а не само по 1 клинична пътека, както е до момента. И въпреки, че идеята е добра, прилага се по цял свят и на нея се крепи здравната система на едни от най-развитите държави, у нас така и никой не намира време, сили и средства да я осъществи.

Въпросите със забраната за новите лекарства, износът в чужбина на скъпи медикаменти и забавянето на диагностично-консултативните групи е само малка част от проблемите, трупани с години.

По всичко личи, че здравето на българите е последна грижа на управленците и от ляво, и от дясно. И то от дълги години. Добре е господата политици обаче да не забравят, че колкото и милиарди да се въртят в сферата, колкото и закони, постановления и решения да се взимат, колкото и приказки да се изприказват, това няма да гарантира здраве и здрава нация.

Или както се казва: Болна държава - Болно здравеопазване - Болен  народ!

Та, уважаеми управляващи, молете се да бъдете здрави.

Да се молим всички да бъдем здрави!

 

Вижте и други материали по темата:

Предизвестена смърт!

МЗ оправи проблемите на здравеопазването и се зае с пушачите

Всяка година – нов здравен министър, а народът – все по-болен… Докога?

ДНЕС в десет изречения: Няма ли честни министри в тази държава

 

 


44710