Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Граф Дракула бил бъл...
Граф Дракула бил българин Поредно откритие на проф. Димитров

Граф Дракула бил българин Поредно откритие на проф. Димитров"Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин". Това заяви пред Bulgaria on air проф. Божидар Димитров.

"Всичките му документи са писани на български език“, продължи историкът и поясни, че до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език".

Коментирайки голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи, че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя.

Говорейки за българското възраждане, директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков посочи, че“ въпреки стопанския напредък, въпреки къщите на няколко ката, българинът не е действал сметкаджийски и е имал куража да въстане срещу османското владичество“.

Историкът и специалист по османистика Валентин Митов акцентира на тежкото положение на българите по време на 5-вековното робство и особено на ''кръвния данък'' за съставяне на еничарския корпус.

 

България

 

Източник: https://fakti.bg/