Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Граждани и "За Земят...
Граждани и

Граждани и "За Земята" съдят ТЕЦ "Бобов дол" заради изгаряне на отпадъциЕкологичното сдружение "За Земята" съобщи днес, че в вчера по негова жалба и с подкрепата като заинтересовани страни на 99 жители от общините Бобов дол и Дупница е даден ход на дело срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол". Ищците оспорват пред Административния съд в Кюстендил комплексното разрешително, даващо право на електроцентралата частично да замени въглищата с гориво от отпадъци.

 

Адвокатите на топлоцентралата са поискали делото да се води при закрити врати, което не е прието от гражданите и природозащитната организация. Адвокатите искат скрито правораздаване с довода, че ТЕЦ "Бобов дол" е стратегически обект от национално значение и по време на делото могат да се разкрият производствени и търговски тайни.

 

От "За Земята" възразяват срещу тайно водене на делото. "Поради същественото засягане на околната среда и здравето на хората законодателят е предвидил засилено участие на обществеността. Затова е недопустимо гражданите и медиите да нямат достъп до съдебната зала", твърди адвокатът по делото Регина Стоилова от "За Земята – достъп до правосъдие".

 

Според природозащитниците ТЕЦ "Бобов дол" продължава да крие зад израза "търговска тайна" точното съдържание на изгаряните отпадъци, техния произход и начин на изгаряне.

 

На 17 юли в рамките на друго дело, водено от "За Земята" срещу ТЕЦ "Бобов дол" и Министерството на околната среда и водите, Административният съд в София постанови, че информацията за "експериментално горене" на отпадъци в централата е информация за околната среда и следва да се предостави на обществеността съобразно изискванията на Закона за опазване на околната среда. Това е и решение на последна инстанция по делото за достъп до информацията за разрешеното от екоминистерството горене на боклук.

 

Решението на съда за публично или скрито водене на новото дело срещу ТЕЦ "Бобов дол" се очаква след писмени становища на топлоцентралата и ицщите от "За Земята" и местните общности.

 

От сдружение "За Земята" подчертават, че това е и първото дело в България срещу замърсяваща електроцентрала на въглища с участието на толкова голям брой местни хора. По време на заседанието жител на Бобов дол е поискал да връчи на съдията подписка срещу разрешителното за горене на отпадъци, подписана от 69 жители на Големо село, живеещи непосредствено до централата. Петима души от София също са пожелали да бъдат включени в делото като заинтересовани страни, но съдът не ги е приел като заинтересована страна.

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Класическа мафия >> Румен Гайтански-Вълка иска да извозва сметта на София, а Ковачки - да я изгаря

Българската мръсотия! >> Топлоцентрали на Ковачки може да горят остатъците от боклука на София

Енергетиката - тъмно минало, мръсно бъдеще

Митниците: над 500 фирми внасят у нас отпадъци от държави извън ЕС, но за обществото не е интересно кои са те

От благодарните! >> Държавата прави нов подарък на Доган за ТЕЦ "Варна"

Съдът отмени спирането на генераторите на ТЕЦ-Перник

И в ТЕЦ "Брикел" на Ковачки неправомерно се гори биомаса, показа проверка

И ТЕЦ "Бобов дол" ще търси правата си в съда

"Грийнпийс" видя показност в действията на ТЕЦ-Перник

ТЕЦ Бобов дол: Прокуратурата не установи никакви нарушения

 

 


113348