Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Граждани срещу безот...
Граждани срещу безотговорността! >> Фирма е осъдена за 100 хил. лв. заради жертва на дупка от ремонт

Граждани срещу безотговорността! >> Фирма е осъдена за 100 хил. лв. заради жертва на дупка от ремонтНаредбите изискват изкопите да бъдат обезопасявани.

 

Изкопът е за подмяна на тръби на "Топлофикация", възложена на външен изпълнител

 100 хил. лв. обезщетение трябва да плати фирма, която не обезопасила изкоп за ремонт на топлопреносната мрежа в София и 72-годишна жена загинала, след като паднала в него. Това е решил Софийският градски съд в края на 2020 г., видя "Сега" в регистрите.

Двете дъщери на жертвата завеждат делото срещу "Топлофикация - София", срещу фирмата - ЕАД, на която монополистът е възложил ремонта с обществена поръчка, както и срещу едноличният търговец, подизпълнител на обекта. (Интересна подробност е, че спечелилият поръчката, не е имал право да наема подизпълнители.)

Наследниците претендират за общо 300 хил. лв. В крайна сметка обаче съдия Божана Желязкова приема, че отговорността е на подизпълнителя. Неговият управител, както и двамата работници, направили изкопа, през 2017 г. са осъдени по наказателното дело за причиняването на смъртта - първият на 8 месеца условно, а другите двама - на пробация. Съдията обяснява, че оценява страданията на наследниците на по 100 хил. лв., но майка им носи половината вина за инцидента, тъй като е можела да мине от друго място, но без причина се е доближила към ръба на изкопа, за да погледне в него. Походката ѝ не била стабилна, тя залитнала и паднала. "Това неоправдано опасно поведение е поставило в опасност здравето и живота ѝ в еднаква степен" с необезопасяването на обекта, мотивира се съдът и намалява обезщетението на по 50 хил. лв. за всяка от дъщерите. 

 

Фаталният инцидент станал 24 юли 2012 г. в столичния жк "Люлин" 4, където течал ремонт на топлопреносната мрежа на "Топлофикация" и имало изкоп, дълъг 9 метра, дълбок 1,20 м и широк 0,80 м. Ровът не бил обезопасен с метални огради или сигнални ленти, а около него били сложени тротоарни бетонови плочи, извадени при изкопаването му.

След като жената паднала в него, била откарана в "Пирогов", където било установено, че със счупен шиен прешлен. Тя остава в болницата до ноември, когато умира заради травмата. Последните 3 месеца е в реанимацията. 

Експертизата по делото установява, че посредствената причина за смъртта на жената е многоорганна недостатъчност, развила се на базата на тежките възпалителни усложнения, настъпили от шийната травма, тъй като заради нея тя се е залежала, подложена е на много инвазивни процедури, продължителна изкуствена белодробна вентилация и операция на шията. Експертите обясняват още, че хроничните заболявания и наднорменото тегло на починалата са били неблагоприятни фактори за нейното възстановяване от шийната травма, която по принцип не застрашава живота.

Експертите са категорични, че лечението е било навременно и правилно и съдът се съгласява с тях. 

 

Осъдената фирма трябва да плати на ищците 3530 лв. за адвокат, а на съда 4200 лв. разноски и държавна такса. Тъй като искът им е уважен само частично, двете дъщери на загиналата дължат на фирмата 5400 за разноски и адвокат, и по 9000 лв. за адвокатски възнаграждения на "Топлофикация" и на дружеството, спечелило обществената поръчка за ремонта.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Вместо истината и оставки, оправдания и лъжи >> Пътят на тока до 16-годишния Людмил

Радев: Безотговорното управление е отговорно за смъртта на 16-годишния Людмил

Фандъкова, иди във Факултето да обясниш за мъртвото момче, 85% са гласували за теб!

Плащаме смъртен данък на безхаберието

Ден 222: София е пълна с ужасяващи капани, но на Фандъкова не й пука. Стига толкова

Кабелът убиец е захранвал незаконно павилион на варненската фирма Дениа 2016

За живота на едно дете… Кой ще изведе хората на протест?

Кой пусна кабела убиец в София? От Триадица отговарят: Някой

Токов удар от улична шахта уби 16-годишно момче в София

 145306