Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданино Кирилов, ...
Гражданино Кирилов, а оставката предсрочно или...?

Гражданино Кирилов, а оставката предсрочно или...?Позиция на Станимир Въжаров, юрист

Информационен сайт „ДНЕС“

 

„Осъди ме най-корумпираната система в света“.

Това казва в интервю през 2015 г. предсрочно освободеният за убийството на българския студент Андрей Монов австралиец Джок Полфрийман. Той бе освободен от съдия Калин Калпакчиев с мотивите, че е осъзнал деянието си и се е поправил в затвора.

Е, нищо ново на територията – поредният престъпник е на свобода.

Същата тази най-корумпирана система в света отвори вратата на затвора за Джок и той вече като свободен човек пък побърза да се надсмее над Държавата, може би най-корумпираната държава.

Резултат от изображение за Джок Полфрийман

Джок Полфрийман на свобода 

За пореден път стана каквото стана, обществото се разбуни, разгневи, а тълкувáния колкото щеш. Последваха коментари, реакции, въпроси. Скандалът пак е налице, а политиците направиха това което правят, когато нещо се омаже – възмутиха се, лавираха между калните капки и заеха позиции на шушумиги. И защо така драги? Нали вие ковете законите, ония закони които дават повече права на убийците и изнасилвачите отколкото на жертвите.

Случаят с убиеца Джок накара „Обединени патриоти“ да реагират с „изключителна болка и раздразнение“. Другарката Корнелия пък възкликна „Подигравка и позор“. Главният прокурор Сотир Цацаров тактично се озадачи, сещайки се как преди години отказа Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си с мотива, че осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора.

 

Убиецът Джок Полфрийман излиза предсрочно от затвора


От ГЕРБ пък си трайкат и се гушат, защото съдия Калин Калпакчиев, който е в центъра на скандала е любимият грантаджия на гербаджийските медии.

"Другата предпоставка, която се явява и най-честият предмет на спор в съдебните производства, е осъденият да е дал доказателства за своето поправяне. Тя подлежи на конкретна преценка, основана на доказателствата по делото. Когато не се установява риск за общественото спокойствие и са налице убедителни данни за поправяне на осъдения, които не подлагат на съмнение успешното реализиране на целите на наказанието спрямо него, то съдът е длъжен да съобрази тези обстоятелства". Това са част от мотивите на тричленния съдийски състав освободил Полфрийман.

Ама кой казва истината и кой лъже, защото пък преди месец доскорошният шеф на Софийския затвор Десислав Трайков твърдеше, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение.

Странни разминавания и ако се замисли повечко човек неминуемо ще стигне до истината за „любимеца“ на БХК. Ама какво да се рови като се достига само до мръсотия.

А и нека се запитаме колко престъпници – убийци, двойни и тройни убийци получиха само условни присъди, колко престъпници изобщо не получиха присъди, колко осъдени са били пуснати предсрочно, не според закона.

Резултат от изображение за убийства

Безнаказаната престъпност у нас 

То крушката винаги си има опашка..

В случая с освобождаването на Джок Полфрийман, правосъдният министър Данаил Кирилов естествено беше на обичайната си „висота“. Според Кирилов освобождаването на австралиеца е необосновано, демек незаконно, с други думи абсурдно. Обаче министърът говори само като гражданин. Да подчертаем – не като министър, не като юрист, а само като обикновен гражданин!

Правосъдна вакханалия. При това положение има само един изход – гражданинът правосъден министър да подаде оставка, защото нивото на поверената му институция и система е брутално позорно. Като гражданин го казвам!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Присмиват ни се убийци >> Полфрийман: Мога да работя в Австралия, но искам да реформирам затворите в България

Защо българските съдии обичат убийците?

Има такава държава..., но тя е цялата в пламъци

Послание от мафията... като в Колумбия и Венецуела и у нас! (ОБНОВЕНА)

Виктория – изкупителната жертва на Агнеца Божий. Съмненията се множат... и никой вече за нищо не ви вярва!

Превърнахме се в джунгла!

 

 


113081