Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Гражданите искат про...
Гражданите искат прозрачен избор на главен прокурор и критично отношение от медиите

Гражданите искат прозрачен избор на главен прокурор и критично отношение от медиитеИван Гешев е единственият номиниран за поста главен прокурор след изтичането на мандата на Сотир Цацаров

 

Криза в доверието към институциите, съмнения за недостатъчно добра и прозрачна процедура за избор на главен прокурор и одобрение към публичното разгласяване на доказателства по висящи дела и разследвания.

 

Това сочат данните от социологическо проучване проучване на "Маркет Линкс", проведено сред 1025 души над 18 г. в периода 16-25 август, съобщава Би Ти Ви.

 

Според данните 54% от българите одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите. 28% от запитаните не могат да преценят, а 18% не са съгласни да се разгласяват публично данни, преди делото да е влязло в съда.

 

"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят", коментира социoлогът Добромир Живков в ефира на Би Ти Ви.

 

 

По-малко от половината анкетирани смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра. 47% от участниците в проучването са на мнение, че процедурата се нуждае от промяна, а едва 16 на сто смятат, че тя е достатъчно добра в момента. 37% са казали, че не могат да преценят.

 

Според 57% от участвалите в допитването процедура по избор на главен прокурор само с един кандидат е опорочена. Едва 15 на сто са на обратното мнение и приемат, че може да има действителен избор дори и с един кандидат. 28% не могат да отговорят на въпроса.

 

"В контекста на този дефицит на доверие виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли", допълни експертът.

 

По думите на социолога гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат.

 

"Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство", заяви Живков.

 

Близо 2/3 от анкетираните изразяват мнение, че медиите и обществото трябва да изразяват критики към процедурата по избор на главен прокурор и кандидатите в нея.

 

Изследването показва и кризата на доверие към българските институции - най-ниско е към Народното събрание - около 15%, съдебната система и правителството се ползват с доверието на около 25% от анкетираните.

 

"През юни непосредствено след изборите (за Европейски парламент - бел. ред.) хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието пак спадна", коментира социологът.

 

"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят", посочи социологът.

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 112253