Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение

Гражданско движение "ДНЕС": 15 спешни мерки за справяне с проблемите във водния секторГражданско движение "ДНЕС" се изправи твърдо против поредния опит на държавната власт да увеличи цената на водата с безсмислени оправдания. Оторизираният представител на организацията Анжелика Цокова изпрати специално писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и Комисията по околна среда и водите, в което се посочват някои от основните проблеми във водния сектор, както и 15 спешни мерки за тяхното разрешаване.

"Чрез ограничения и регулация се посяга на природно благо от жизнено значение за човека и околния свят! Без въздух и вода животът на планетата Земя е невъзможен! Третирането на водата като поредната стока е категорично неприемливо", започва писмото.

В него се изтъква, че България заема едно от челните места в Европа по водни ресурси на глава от населението, както и фактът, че в страната ни има райони с най-чистата вода в Европа. Уви, не навсякъде. В документа се прилагат доказателства за ужасяващото замърсяване на водния ресурс в райони като Хасково, Враца, Монтана, Панагюрище.

"Свидетели сме на системно неглижиране на резултатите от извършените изследвания на водата, на необосновани и противоречиви становища на отговорни институции /Министерството на здравеопазването/, на палеативни предложения, не водещи до радикално решаване на проблема. Да се затворят незнайно как едни замърсени източници на питейна вода с други от района не е трайно и радикално решение. А проблемът с времето ще се задълбочава, защото нивото на замърсяване е неконтролируемо и може да доведе и до трансграничен проблем, последиците от който са непредвидими", се казва в писмото. В текста се изтъква още, че районът на Хасково е на първо място в страната по онкологични заболявания, а канализацията е изключително замърсена с радиоактивни елементи и отлагания. Държавата е собственик на урана като причинител на проблема и тя носи пълната отговорност за последствията от това.

"През последните повече от 20 години управлението на водния сектор в страната е волунтаристично, хаотично, лобистко, без единна визия и политика за развитие, икономически укоримо от гл.т. на резултатите и пр.", се казва в текста.

В писмото се обръща сериозно внимание и на факта, че ВиК услугите в София са се комерсиализирали до краен предел без това да подобри качеството на услугата. Дори напротив - цените и загубите на вода се увеличават драстично с всяка изминала година.

"Макар и да не реализира обещаните подобрения в мрежата, все пак „Софийска вода” понякога прави изумителни и неочаквани „инвестиции” като инсталирането на музикална система в помещението на филтърните басейни в Пречиствателната станция за питейни води – Бистрица по повод на Световния ден на водата. Удивително е, че животът на жителите на София е поверен, като че ли завинаги в ръцете на организация, която размишлява върху музикалните вкусове на водата и нейната „памет”. И прави несметните си печалби на гърба на бедните българи", се казва в писмото.

Гражданско движение "ДНЕС" припомня и факта, че за малко повече от 10 години цената на водата в столицата е нараснала с повече от 500%!

"Повече от две десетилетия централната власт няма и идея какво да прави с управлението на водния сектор. Учудващо, но и показателно е, че при наличието на толкова много органи, които се занимават с водния сектор, като Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, ДКЕВР/КЕВР, общините, анализът на състоянието му се възлага на множество частни фирми и външни консултанти", се казва в текста.

В него се посочва невероятния факт, че за да обоснове увеличаването на цената на водата от КЕВР обявяват, че редовият български гражданин има много по-висок средно месечен доход, от този изчислен от НСИ. Данните сочат, че на места според КЕВР българите вземат до 110% повече пари, отколкото обявените от НСИ. С тази невероятна измама държавата често оправдава поскъпването на водата.

Като заключение в писмото Гражданско движение "ДНЕС" предлага няколко неотложни мерки за справяне с посочените проблеми във водния сектор:

- Да се изработи проект на нов закон за водите;

- Предвид стратегическото значение на водния сектор, да се прекрати общественото обсъждане по отношение на структурата на нормативния акт и предварително обявените цели и мерки;

- Да се извърши пълна инвентаризация на всички водоизточници в страната;

- Всички водни ресурси да станат изключителна държавна собственост;

- Да се възложи на компетентните български научни структури да изработят пилотни проекти за управлението на водоснабдяването;

- До приемането на новия закон за водите, да не се допускат изменения в цените на водата;

- В новия закон за водите категорично да се въведе договорното начало в отношенията между ВиК дружествата и потребителите на вода;

- Фактурирането на количеството консумирана вода да става само по показанията на индивидуалните водомери на съответния клиент;

- Водомерите да станат собственост на съответния пряк доставчик на питейна вода;

- Прекъсването на водоснабдяването от страна на прекия доставчик да се допуска след неплатени две месечни сметки от съответния клиент;

- Да се състави програма за прекратяване на всички концесионни договори в страната;

- С новия закон за водите като основен метод при ценообразуването да се въведе калкулативният;

- Бързо изготвяне и приемане на план за развитието на водния сектор в София и страната без участието на Световната банка;

- Избор на нов състав на КЕВР;

- Отмяна на всички подзаконови нормативни документи във водния сектор и изготвянето на нови.

"Крайно време е депутатите и министрите да си отворят очите за реалните проблеми на хората в държавата и да намерят справедливи решения. Конституцията изисква законът да защитава потребителя от монополистите", а това категорично не се прави от държавата се казва в края на писмото.

 

Вижте и други материали по темата:

Цените растат, заплатите намаляват, но всеобщо "щастие" ни залива!

Движение „ДНЕС“ срещу високите цени на водата

Цените растат, заплатите не мърдат, а животът ни от ден на ден става все "по-хубав" и "по-добър"

Готвят ни да ни сготвят!* > Водата в София ще поскъпне от Нова година

"Софийска вода" ни цака в сметките с превоза на служителите си*

Искат изследване на водата в София за уран

Андрей Слабаков: Парното скача с 30%? Всички са за панделата! Ако бях политик, щях да отворя концлагер за мошеници и изедници

Движение "ДНЕС" и националният омбудсман Мая Манолова внасят жалба в съда срещу терора на високите цени!

БРАВО! Да ни е честит трети мандат на ГЕРБ! > Цената на водата в столицата скочи с 18%?

Докога ще си мълчим, а монополите ще ни тъпчат: Осмомартенска честитка за софиянци - вдигат цената на водата с 18%

Водата в София е хем скъпа, хем некачествена

"ДНЕС" се обяви срещу рязкото увеличение на цената на водата в София

Безумие! А кога ще увеличат и заплатите? Енергийният регулатор ще обсъжда дали водата в София да поскъпне с 18%

По-висока цена на водата в шест града

КЕВР изчисли двойно по-висока "социално поносима" цена за водата за година

"Софийска вода" настоява за поскъпване от над 21%

Токът скача до 20 процента. Българите масово пият некачествена, но скъпа вода

 

 

 


55323