Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение “ДНЕС” инициира дискусия как да се реши проблемът с опасния пътен участък край Велико Търново, известен като “Присовски завои”

Гражданско движение “ДНЕС” инициира дискусия как да се реши проблемът с опасния пътен участък край Велико Търново, известен като “Присовски завои”Как да се реши проблемът с опасния пътен участък край Велико Търново, известен като “Присовски завои”, дискутираха експерти и представители на компетентни органи и институции. Срещата, проведена в Регионалния пресклуб на БТА, бе инициирана от Гражданско движение “ДНЕС”. На нея присъстваха шефовете на Областното пътно управление Георги Филипов и на сектор “Пътна полиция” гл. инсп. Николай Иванов, зам.-областният управител Стефан Стефанов, експерти от гражданското сдружение. Въпреки отправената покана към всички депутати от региона, на срещата се отзова само Мариана Бояджиева от “Коалиция за България”. 

От “ДНЕС” настояват да бъдат поети ангажименти от институциите за разрешаването на наболелия проблем с “Присовските завои“. По пътя за Прохода на Републиката, в този участък край Велико Търново, са се случили и продължават да стават поредица от пътнотранспортни произшествия. При повечето инциденти аварират тежкотоварни камиони, тъй като се движат без да се съобразяват с острите завои с обратен вираж, посочи областният координатор на движението Мартин Карагеоргиев. При тежки катастрофи се затваря основна пътна артерия между Северна и Южна България и често се достига до блокиране с часове на трафика между Европа и Азия, допълни той. 

За да се избегнат в бъдеще подобни инциденти в този участък и да не се застрашава животът и здравето на гражданите, от ГД “ДНЕС” настояват да се вземат мерки за реконструкция на пътния участък и ограничаване на риска от пътнотранспортни произшествия. В тази връзка сдружението излезе с три предложения. Едното е свързано с осъществяването на проект за рехабилитация и реконструкция на пътя Велико Търново – Дебелец, през кв. Чолаковци, който има няколко основни цели и една от тях е създаване на алтернативен маршрут, намаляване на трафика в пиковите часове и повишаване сигурността на придвижване. Другите предложения са за обследване от експерти и корекции на пътната настилка в участъка „Присовски завои“ с цел ограничаване риска от ПТП и рехабилитация на моста над р.Янтра преди разклона за кв. Чолаковци и промяна на организацията на движение по моста с оглед намаляване на натоварването върху опасното съоръжение. 

Още...


866