Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гражданско движение ...
Гражданско движение „ДНЕС” организира дискусия за „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”. Десетки неправителствени, синдикални, професионално-съсловни организации и изявени личности заедно за каузата

Гражданско движение „ДНЕС” организира дискусия за „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”. Десетки неправителствени, синдикални, професионално-съсловни организации и изявени личности заедно за каузатаНа 16 декември 2013 г. в зала „Адакта” на хотел „Рила“ се събраха заедно Движение за национално единство и спасение  „ДНЕС”,  български творци, изявени личности и представители на неправителствени, браншови, синдикални и професионално-съсловни организации, за да започнат съвместна дискусия по представената наскоро  инициатива на движението -Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“.

 

Разговорът-дискусия е и начало на работата по  Гражданската доктрина, чиято същност е търсене на консенсусно национално съгласие по основните приоритети на България и формирането на общи цели между всички групи в обществото.

 

 

 

 

Анжелика Цокова от „ДНЕС“ презентира рамката на Гражданската доктрина, а темите и етапите на работата й бяха обявени от експерта на Движението д-р Николай Лалев.

 

 

Актьорът Христо Чешмеджиев прочете ГРАЖДАНСКО ПОСЛАНИЕ за обединение на нацията и представи „ГРАЖДАНСКА КНИГА ЗА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“, която връчи на Анжелика Цокова.

 

„Отсега нататък Гражданско движение „ДНЕС” да бъде пазител на книгата и в нея да се събират подписите на присъединилите се и подкрепящите  „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”, пожела на Движението той.

 

 

„Всички, подписали се в книгата, да се наричат „ПАЗИТЕЛИ НА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“, предложи на свой ред Анжелика Цокова.

 

Сред първите Пазители на ГРАЖДАНСКАТА КНИГА ЗА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ, и взели отношение по наболелите обществени проблеми, бяха: проф. Михаил Константинов, синдикалистите д-р Константин Тренчев,       Димитър Манолов, доц. Мария Пиргова, журналистът Иван Гарелов, певицата Силвия Кацарова, проф. Чавдар Николов, експертът по сигурността Славчо Велков, енергийният експерт Георги Христов и много други.

 

 

 

Участниците в дискусията се обединиха около това, че действително е необходимо консенсусно национално съгласие по важните за хората теми, както и по основните проблеми, стоящи пред България и неразрешени от години в името на добруването на хората.  Те също така подчертаха, че ситуацията в страната е тежка, а ширещото се разделение и противоречията стигат до омраза. В същото време бе изтъкнато, че един от основните акценти, по който е необходимо национално съгласие, е справянето с тежката социално-икономическа криза, бедността и произвола на монополите.

 

 

 

Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев заяви, че е „възможно обединение около принципи, а не около личности, а това изисква много широка дискусия”. Димитър Манолов допълни, че синдикалната организация е готова за сътрудничество „в рамките на собствения си капацитет”.

 

Доц. Пиргова изрази мнение, че „България наистина се намира пред  катастрофа”, а движение „ДНЕС” е на прав път, опитвайки се да обедини гражданската енергия. Д-р Ленков от Български лекарски съюз каза: „Нека знаещите и можещите хора да се съберем край една маса и да реализираме инициативата!”

 

 

 

Следващата стъпка според участниците е разработването на всяка от темите с участието на експерти.

 

„Това е целта – да се впрегне целият експертен потенциал на максимално широк кръг от граждани,  неправителствени, браншови, синдикални и професионално-съсловни организации“,  заяви Анжелика Цокова и добави, че инициативата е отворена за присъединяване за всеки, който желае да я подкрепи. 

 

Видео клипове от дискусията:

 

http://youtu.be/WqEH1wAQ-H8

 

http://youtu.be/yyigR1US7a8

 

http://youtu.be/S9WVEJbq3zk

 

http://youtu.be/0YLtjjz9Id8

 

Aудио файлове от дискусията:

 

Файл 1

 

 

Hosted by Kiwi6 file hostingDownload mp3 - Free Music Hosting.

 

Файл 2

 

 

Hosted by Kiwi6 file hostingDownload mp3 - Free Music Hosting.

 

Участници в организираната от Гражданско движение „ДНЕС” дискусия за Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”

 

 

По време на срещата дискусия участниците изготвиха следния

 

ТЕКСТ НА ГРАЖДАНСКОТО ПОСЛАНИЕ

 

Днес не бива да допускаме разделението в България!

Днес се опитват да ни насъскват един срещу друг, да всяват омраза помежду ни.

Днес има заплаха от разединение тук, в Родината ни!

Но има СИЛА в България, която може да спаси и всички нас, и страната ни!

Не политическа сила!

Не силата на волята на един човек!  

Силата на ЕДИНСТВОТО на НАЦИЯТА!

Всички ние, заедно, можем и трябва да станем онази сила, която ще спаси нашата България!

Днес е дошло времето за решителност!

Ние, тези, които сме ЗА „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”, сме много и сме силни! Когато сме заедно! Когато сме единни!

Да го покажем!

Да не допускаме разпарчетосването на страната ни, тя е една, тя е наша, тя е на децата ни, тя е на всички нас!

Да докажем, че сме нация, която знае -  ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

Всеки от нас да застане зад „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”. С позицията си, с творчеството си, с действията си!

 

 

 

16.12.2013


3181