Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Грешките при меренет...
Грешките при меренето на кръвно, които го карат да скача

Грешките при меренето на кръвно, които го карат да скачаЕто как правилно да мерим кръвното си налягане, за да бъде измерено точно

 

От кръстосването на краката до говоренето по телефона - седем са най-често срещаните грешки при измерване на кръвното налягане, заради които се отчитат по-високи от реалните стойности, пише „Кориере дела сера“.

Погрешното отчитане на обикновено по-високо кръвно, може да доведе до лоши последствия - като предписването на увеличена дозировка на лекарствата, без да е необходимо това, предава Дарик.

Първото правило е да отидете по малка нужда преди измерването, защото с пълен пикочен мехур стойностите може да се покачат с 10-15 точки.

Лошата стойка в седнало положение също може да донесе 6-10 точки отгоре – достатъчно е да сте на стол с удобна облегалка, а краката да са на пода или опънати върху табуретка.

С 10 точки по-високо може да излезе кръвното, ако ръката ви е встрани или е вдигната по-високо. Правилното разположение предполага тя да се облегне на маса така, че бицепсът да е на височината на сърцето.

От 5 до 50 точки отгоре идват от увиването на маншета върху ръкава на фланелката или ризата, което е често срещана грешка. Маншетът трябва да е върху гола ръка.

Ако той е твърде малък и тесен, може да се отчете по-високо кръвно налягане с от 2 до 10 пункта. Вашият лекар може да ви помогне да си подсигурите маншет по мярка.

С 2-8 точки се увеличават стойностите, ако сте с кръстосани крака. А говоренето при измерване рискува да добави още 10 точки, затова през кратката процедура си струва да сте тихи и неподвижни.

 

Източник: https://fakti.bg/145422