Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Гръцката "Нова демок...
Гръцката

Гръцката "Нова демокрация" е гласувала против резолюцията на ЕС за ТурцияОпозиционната консервативна партия "Нова демокрация" в Гърция заяви, че е гласувала против резолюцията на Европейския парламент, препоръчваща да бъдат замразени присъединителните преговори на Турция, съобщи в. "Катимерини".

Според партията преговорите са мощен лост, с който Анкара да бъде насърчена да извърши реформи.

"Една "ала карт" връзка между ЕС и Турция може би е от полза за европейските държави, които имат предимно икономически интереси в Турция, и може дори да облагодетелства Турция заради паричния поток от страните от ЕС, но тя отнема на Гърция мощно оръжие: контрола върху преговорния процес", заяви Мария Спираки, евродепутат от "Нова демокрация", предава БТА.

"Ако в крайна сметка се реши, че трябва да преминем към друг вид връзка между ЕС и Турция, това трябва да бъде ръководено чрез условия и клаузи, еднакви с тези на присъединителните преговори", добави тя.

Евродепутатите приеха резолюцията с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 въздържали се. Европейският парламент мотивира препоръката си за прекратяване на преговорите с Турция с провал на върховенството на закона, завой към авторитаризъм и преследване на инакомислещите.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/

 


92814