Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Гърция настоява за въвеждане на имунизационни паспорти

Гърция настоява за въвеждане на имунизационни паспортиМедицински служител от Националната гвардия поставя ваксина на жител на Лонг Бийч, Калифорния направо в колата му по време на ваксинационната кампания в щата.

Имунитетът срещу COVID-19 е поне 8 месеца, твърдят учени

Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис настоял ЕС да форсира въвеждането на сертификати за ваксинация, които да дадат възможност масовите пътувания да бъдат възобновени. Това съобщава в. "Файненшъл таймс".

"Гледайки към реакцията на някои страни на предложенията за ваксинационен сертификат, имам чувството, че има голямо късогледство. Трябва да направим повече, за да се подготвим", заявява Теохарис, цитиран от БНР.

Очаква се въвеждането на ваксинационни паспорти да бъде обсъдено на среща на върха на ЕС в четвъртък. Към момента обаче няма единство по темата, заради опасения на някои от държавите, че ще се стигне до ситуация на "граждани на две скорости" в сферата на правата на пътуващите. 

Междувременно учени от Медицинския университет в Инсбрук обявиха, че поне 8 месеца трае имунитетът срещу COVID-19 при преболедували. Екипът е започнал изследването си през април м.г. в ски курорта Ишгл, който бе едно от първите огнища на коронавируса в Европа. При повторни анализи, 8 месеца по-късно, се установява, че заболелите все още имат имунитет срещу заразата.

"Използвахме няколко различни процедури за изследване на антитела, за да получим възможно най-надеждни резултати. Оказа се, че при 90% от хората, участвали в първото проучване и дошли за второ, антителата остават. Също така открихме, че 70% от респондентите, които сме тествали за клетъчен имунитет, все още имат клетъчна активност", коментира ръководителят на изследването Вегенер Борена, цитиран от БГНЕС. Като потвърждение на думите му втората вълна на заразата в Ишгл не е толкова силна, в сравнение с други райони в Австрия. Учените определят своето изследване като най-голямото от тези, които са били посветени на проучването за антитела.

Директорът на Института по вирусология към университета в Инсбрук - Доротея фон Лаер допълва: "Със социално дистанциране, с някои мерки, които не вредят на човека и с ваксинация на 40-50% от населението е възможно да се върнем към донякъде нормален ежедневен живот".

Междувременно анализ, изготвен от 5 университета в Шотландия и обществената здравна организация Public Health Scotland, сочи, че резултатите от ваксинирането в страната са впечатляващи, като значително е намалял броят на хоспитализираните. Анализът е правен между 8 декември и 15 февруари, когато в Шотландия са били приложени 1,14 млн.ваксини върху 21% от населението на страната. Спадът на постъпилите в болница е 85% при ваксинирани с "Пфайзер"/"БиоНТех" и 94% - при тези с "АстраЗенека". При това става въпрос за резултати след поставяне само на първата доза.

"Сега имаме доказателства на национално ниво, че ваксинацията осигурява защита срещу хоспитализация от COVID-19. Необходимо е да се ускори инжектирането на първата доза в световен мащаб, за да се преодолее това ужасно заболяване", коментира ръководителят на изследването Азиз Шейх - директор на Института "Ашър" към университета в Единбург, цитиран от "Дарик Нюз".

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 


145446