Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Гърция удължи карант...
Гърция удължи карантината до 27 април

Гърция удължи карантината до 27 априлГръцките власти обявиха днес, че продължават с три седмици действащите в страната мерки за социална изолация, до 27 април, предаде Франс прес.

 

Говорител на здравното министерство посочи, че нови 60 случая са установени през днешния ден, с което общият брой на официално регистрираните заразени с новия коронавирус в страната стават 1673. По официални данни 68 души са починали от Ковид-19. Средната им възраст е 74 години.


Гръцките власти се надяват да успеят да попречат на пътуванията по случай православния Великден, който тази година се пада на 19 април, съобщи БТА.

 

Остава забраната за неспешни излизания на хората - независимо с кола или пеша - като мярка за борба с коронавируса. Броят на заразените в страната достигна 1673, съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас, който отговаря за координирането на борбата срещу кризисните ситуации, предаде ТАСС.

Хардалиас каза, че „забраната се удължава с още три седмици до 27 април“, като добави, че „всеки ден е решаващ в борбата, насочена към ограничаване на разпространението на коронавирус“.

Забраната за всяко движение на граждани, с изключение на спешните случаи, бе въведена на 23 март. Прилага се както за шофьорите, така и за пешеходците. Излизания от домовете са разрешени само за ходене на работа, до супермаркет, аптека, банка и лекар, за разходка на домашни любимци и за индивидуален спорт. Всички други излизания трябва да са в района на пребиваване.

Излизане извън дома се разрешава само със специална декларация, или с безплатен SMS на телефонен номер 13033, указващо целта на излизане и личните данни на излизащият, като трябва да се изчака специално разрешение по телефона. Полицаите извършват денонощни проверки, като спират преминаващи автомобили и пешеходци.

 

Санкцията за всяко подобно нарушение е 150 евро.

От 23 март полицията е установила 17 358 нарушения на разпоредбите за излизане в цялата страна, и са наложени глоби в размер на 2,6 милиона евро. Повечето от нарушенията са установени в Атина и район Атика, следван от Солун, Йонийските острови и Западна Гърция. Всички събрани глоби от нарушителите ще бъдат прехвърлени за укрепване на системата на здравеопазването и подкрепа на лекарите, които се борят с коронавирусната инфекция.

По последни данни на Министерството на здравеопазването на Гърция броят на заразените с коронавирус в страната достигна 1673, загинали са 68 души. През денонощието броят на откритите случаи на инфекция се увеличи с 60. 92 са в критично състояние на респиратори.3

 

 

Източник:http://epicenter.bg/


123883