Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Гърция затяга контро...
Гърция затяга контрола над мигранти и бежанци

Гърция затяга контрола над мигранти и бежанциГръцкото правителство започва да прилага приетите по-строги мерки за контрол върху пребиваващите в страната мигранти и бежанци. Ускорява се процедурата по отдаване на защитен статут за лицата, които имат право на това и отговарят на утвърдените европейски принципи, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в интервю днес пред гръцката телевизия „Скай“.

За влезлите нелегални мигранти, които нямат право на бежански статут, законът е категоричен - ще се настаняват в лагери от затворен тип до връщането им обратно.

Премиерът не посочи къде точно се създават тези лагери. Според медиите това са бивши военни поделения, информира БНР.

Правителството в Атина очаква, че строгите мерки ще намалят и действията на трафикантите на хора, които използват липсата на информация сред мигрантите и им обещават безпрепятствено преминаване през Гърция.

Мигрантската криза среща все по-често реакция на местните жители. Тази нощ отново имаше протести от живеещите до лагера Диавата до Солун. Настояват за незабавно изнасяне на чужденците от там.

Автобусите с пристигащи мигранти от островите се посрещат с протести и жива верига на много места. В същото време гърците не отказват приемане на майки с деца.

 

www.24chasa.bg


116557