Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Хайде стига с това п...
Хайде стига с това пушене!

Хайде стига с това пушене!Коментар на Свобода Лилиева

Един от четирима европейци е пушач, но в България делът е един от всеки трима. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по дял на пушачите на глава от населението и на шесто в света.

Една пета от хората, които не пушат в ЕС са изложени ежедневно на тютюнев дим в обкръжението си и понасят вредите от пасивното пушене. По този показател България се нарежда трета след Гърция и Хърватия с над 40% пасивни пушачи от хората. В Гърция техният дял е почти две трети от населението (64.2%). Липсата на всякаква толерантност от страна на пушачите към останалите хора е очевидна. Още повече, че да пушиш до човек, който не пали цигара е същото като да му сипваш отрова във водата. 

Да бъдем реалисти:

• В България съществува закон срещу тютюнопушенето на затворени места. В заведенията масово се пуши, но неспазването на закона не го прави правилно. Нито е аргумент в полза на пушенето. По тази логика да започнем да крадем и убиваме, защото - ами защо да спазваме законите? Тук държавата, но и гражданите трябва да бъдем по-строги. Смешните глоби, които сега се налагат на кафенета и ресторанти, в които се пуши трябва да скочат поне десет пъти. Само, когато на собственика на заведението му се бръкне дълбоко в джоба, ще започне да спазва правилата.

• В обществените сгради масово се пуши. Дори в парламента! Но какво от това. Подобно поведение показва още веднъж липсата на контрол от страна на държавата, но не оправдава по никакъв начин факта, че се прави. Ако пушиш, но мразиш някой да ти мирише на пот, ще си съгласен ли да прекарваш целия си ден с такъв смръдьо? Нещо повече миризмата няма да те убие, но цигарите - да.

• Масово пушачите купуват специални калъфки за кутиите с цигари, защото не искат да виждат какво причиняват сами на себе си. Когато обаче се изправят пред лекаря, който им съобщава, че имат рак на белия дроб, това не може да се скрие с калъфка. Пушенето е самоубийство, но по-бавно.

• Според някои защитници на цигарите българите масово пътували до Сърбия и Македония по празниците, за да пушат. Дали заради това или защото там е по-евтино, обслужването е на по-високо ниво, развлеченията не включват само чалга купони. Да не говорим, че не навсякъде около нас цигарите са разрешени.

• Пушачите не ги е грижа дали купуват цигари с бандерол или не. Това обаче дърпа и ощетява държавната хазна, а по този начин и всички граждани на републиката.

• Хората, които палят цигара са крайно нетолерантни. В компания, в която има пушачи и непушачи последните трябва да се съобразяват с цигарения дим, защото пушенето се счита за свещено право - почти като дишането. Именно поради това и идеята за зали за пушачи и зали за непушачи не върши работа.

Къде в Европа се пуши?

Свободно може да запалите цигара без абсолютно никакви ограничения само в Румъния, Чехия и Беларус. Митът, че в Сърбия безпрепредствено се пуши не е верен. В Търция също цигареният дим е забранен.

В МЗ идвали много жалби срещу тютюнопушенето в заведенията. Това дали не е сигнал, че все повече хора са граждански активни и не желаят, когато се хранят или пият кафе да попаднат в димна завеса, която отгоре на всичко вреди на здравето им? Увеличението на сигналите е само знак към здравното ведомство да затегне още повече контрола.

Преди да запалите следващата цигара помислете върху това:

  • Сърцето - Пушенето е най-големият рисков фактор за всички сърдечно-съдови заболявания. Тютюнопушенето ускорява процеса на отлагането на мазнини във вътрешните стени на артериите (атеросклероза). Това повишава кръвното налягане и сърдечната честота. И не само това, пушенето увеличава тенденцията за съсирването на кръвта. Това намалява възможността да спортувате.
  • Бели дробове - При пушачите се унищожават малките косъмчета, които се намират в  горните части на дихателните пътища. При нормални хора тези косъмчета защитават белите дробове от микроби, прах и други вредни частици. Когато тези косъмчета ги няма в белите дробове навлизат микроби, прах, дим и някои вредни химикали на белите дробове може да се причинят различни инфекции, кашлица и рак на белите дробове. Един от най-опасните и бързоразвиващи се видове рак на черния дроб се предизвиква 100% от цигарите.
  • Храносмилателната система - Пушенето причинява пептична язва, увеличава риска от болестта на Крон и образуване на камъни в жлъчката. Тя засяга черния дроб и увеличава шансовете за рак на стомаха.
  • Крака - Тютюневия дим засяга кръвоносните съдове на краката и причинява хронични болки в крака. Това може да предизвика по-нататъшно развитие на някои заболявания като гангрена например.
  • Очите - Чувствителните кръвоносни съдове около очите лесно се повреждат от продължителното тютюнопушене. Това води до появата на кървясали очи и сърбеж. При хора, които често употребяват цигари може да доведе и до загуба на зрението. Пушачите са изложени на повишен риск от катаракта.
  • Кожата - Заради тютюнопушенето кожата е лишена от кислород и много лесно губи своята структура. Затова хората, които пушат изглеждат поне с пет години по-стари от хората, които не пушат. Кожата им губи своя здравословен блясък и придобива жълтеникаво-сив цвят. Колкото повече цигари пуши един човек толкова по-зле изглежда кожата му. Бръчките започват да се появяват по-рано при хора, които пушат, тъй като тютюневият дим влияе върху еластичноста на кожата.
  • Половата система - Тютюнопушенето води до по-висок риск от импотентност и намалена репродуктивна способност при мъжете, до по-голяма честота на менструални смущения, безплодие, преждевременно раждане, аборти и по-ранен климактериум при жените. При тютюнопушене по време на бременност или кърмене токсичните вещества преминават в плода или кърмата.

 

Вижте още:

МЗ оправи проблемите на здравеопазването и се зае с пушачите