Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Харченето на 500-те ...
Харченето на 500-те млн. лв. за ремонта на язовирите тъне в мъгла

Харченето на 500-те млн. лв. за ремонта на язовирите тъне в мъглаМая Манолова дава ДКК на съд за отказ на информация

 

През лятото на 2018 г. правителството разписа чек за 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на 418 потенциално опасни язовира.

За изтеклата година и половина ресорното Министерство на икономиката, което е принципал на ДКК, отказва да съобщи каква част от средствата са похарчени. Въпроси за това задаваха депутати, неправителствени организации, медии, включително и чрез Закона за достъп до обществена информация. Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че дава ДКК и Министерството на икономиката на съд заради мълчаливия им отказ до чувствителната обществена информация.

Над 2.5 млн. лв. усвоени до момента по ремонтни дейности

До момента са усвоени над 2.5 млн. лв. за ремонтни дейности по седем язовира. Това става ясно от отговора на Министерството на икономиката до Mediapool. В него липсва обобщена информация колко от 500-те милиона вече са похарчени от ДКК.

Те са свързани основно с подготвителни дейности – почистване на храсти и дървета и прокарване на временни пътища. По някои от водоемите вече са започнали и същински дейности – на преливник, изпускател, шахти, по язовирните стени.

Ремонтите на 7 язовира са възложени на държавната фирма "Монтажи", която също е под шапката на ДКК, нееднократно обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Дали тя сама ги изпълнява или превъзлага дейността на други фирми, по каква схема става това – отговор на тези въпроси няма. На интернет страницата на "Монтажи" няма публикувана информация да извършват в момента някаква дейност по язовирите.

"Монтажи" е фирмата, която ударно трябва да построи и помпената станция при Мало Бучино и 13.5 км водопровод от селото до ВиК мрежата до Перник, за да се осигури вода на града.

Седем язовира в ремонт

Ето кои са 7 язовира, по които текат ремонтни дейности в момента, според отговора на Министерството на икономиката до Mediapool.

Единият проект е за ремонтно-възстановителни работи на язовирна стена "До село" в община Камено, област Бургас. Стойността му е 1 967 156 лв без ДДС. Към момента са направени временни пътища и рампа за слизане за достъп до язовирната стена. Започната е работа по преливник, бързоток и енергогасител. Почистен е сухият откос на стената от храсти и дървета. Започнато е възстановяването на короната на язовирната стена. Направен е водостокът под пътя. Извършените дейности до момента възлизат на 437 000 лв без ДДС.

Другият обект, по който се работи, е язовирната стена "Мънгови ливади" в община Хисаря, област Пловдив. Този ремонт струва 2 651 085 лв без ДДС. Към момента са направени временни пътища и рампа за слизане за достъп до язовирната стена. Изпълнени са входната и изходната шахта, възстановен е основният изпускател. Почистен е сухият откос на стената от храсти и дървета. Почистен е мокрият откос, възстановени са наклонът и каменната броня. Непосредствено зад язовирната стената и реката са почистени 500 метра водна, храстова и дървесна растителност. Стойността на тези дейности е 1 050 000 лв без ДДС.

Работи се и по язовирна стена "Дорука 2" в община Асеновград, област Пловдив. Стойността на ремонта е 1 699 426 лв без ДДС. Направени са временни пътища и рампа за слизане за достъп до язовирната стена. Започната е работа по възстановяването на преливника. Извършено е почистване зад стената и реката в участък от 500 метра от водна, храстова и дървесна растителност. Извършеното досега струва 350 000 лв без ДДС.

Текат и ремонтно-възстановителни работи за язовирната стена "Конска" в община Брезник, област Перник. Ремонтът е оценен на 1 813 862 лв без ДДС. Към момента са изградени временни пътища и рампа за слизане за достъп до язовирната стена. Изпълнени са входната и изходната шахта и е възстановен основният изпускател. Почистен е сухият откос на стената от храсти и дървета, както и 500 метра зад стената и реката. До момента това струва 560 000 лв без ДДС.

Ремонт тече и на стената на язовир "Баня 3" в община Панагюрище, област Пазарджик. Той е на стойност 1 528 057 лв без ДДС. Почистен е сухият откос на стената от храсти и дървета, както и зоната непосредствено зад стената и реката в участък 500 метра. Извършените дейности до момента възлизат на 41 000 лв без ДДС.

По още един язовир се работи в община Панагюрище. Това е стената на язовир "Панагюрище 1". Ремонтът е за 3 058 576 лв без ДДС. Към момента е почистен сухият откос на стената от храсти и дървета, както и зоната непосредствено зад стената и реката в участък от 500 метра. За това са изхарчени 76 500 лв без ДДС.

Започнали са дейности и по стената на язовир "Пазар дере" в община Угърчин, област Ловеч. Ремонтът ще струва 2 550 611 лв без ДДС. Работи се по възстановяването на преливника. Почистен е сухият откос на стената от храсти и дървета, както и на зоната непосредствено зад стената и реката в участък от 500 метра. Не е посочена стойност на извършените до момента строително-ремонтни дейности.

За подготовката на ремонта на останалите 411 язовира – Х лева

От Министерството на икономиката не посочват колко средства вече са усвоени за подготовката за ремонта на останалите 411 язовира. Става ясно само, че текат подготвителни работи по 182 водоема, а по останалите излиза, че не се прави нищо.

За 182 язовира са възложени дейности по проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи, подробно описани и изброени в Техническо задание за обследване, анализи на техническото състояние, съставяне на технически паспорт, изготвяне на технически проект и изпълнение на ремонт или реконструкция на съответната язовирна стена и съоръженията към нея.

Към настоящия момент за 58 обекта са одобрени представените доклади за обследване, технически паспорти и технически проекти и предстои започването на строително-възстановителните дейности.

Няма информация кой е направил обследването на язовирите и е изготвил докладите, както и кой ще се заеме с ремонта им.

122 общини даряват 2740 язовира на държавата

За 2740 от общо 4523 общински язовира общинските съвети на 122 общини са заявили желание да бъдат прехвърлени на държавата, става ясно от отговора на Министерството на икономиката.

Тези язовири трябваше да влязат като актив в създаденото през миналата година предприятие "Управление и стопанисване на язовири", което получи 12 млн. лв. от държавния бюджет. Целта беше оттук нататък държавното предприятие да се грижи за водоемите.

Към момента обаче все още не е прехвърлен нито един от тези язовири в активите на държавното предприятие. Причината е в пропуски в законодателството, става ясно от отговора на Министерството на икономиката. Наложило се е промяна в Закона за водите, която е факт от август 2019 г.

Процедурата по прехвърлянето на собствеността (чл. 19б) предвижда то да става чрез договор за дарение, сключен между кмета на общината, чиято собственост е язовирът и областния управител.

След това областният управител трябва да състави акт за публична държавна собственост с предоставени права за управление на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Областният управител може да откаже дарението и да го върне на общината, ако има несъответствия.

В новото държавно предприятие са назначени 30 инженери

Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" има обща численост на персонала 131 души.

Седалището му е в София, има и 8 териториални поделения в Благоевград, Враца, Хасково, Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново и Ямбол. Те вече са създадени и осъществяват дейността си по места.

Към настоящия момент в предприятието са назначени общо 63-ма служители, от които 30 са инженери. От тях 29 са ВиК, хидроинженери и инженери ангажирани с хидротехнически дейности, обясняват от икономическото ведомство.

Изпълнителен директор на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" е Цако Бънчев. Той е общински съветник от ГЕРБ в Правецспоред сайта на общината. Бил е управител на прочулия се около водните проблеми на Ботевград МВЕЦ "Бебреш", който се свързва с фамилия Васил и Валентин Златеви. 

 

 

Източник:https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!

Спрете водата на държавата

Манолова: Холдингът във ВИК–сектора, създаден днес от премиера, е мегасхема за източване

Нека честитим на гербаджийската фирма, която ще си прибере парите

Апелативният спецсъд остави Нено Димов ареста: Умишлено е допуснал източване на яз."Студена"

Манолова пита за какво са похарчени над 8 млн. лева от новото държавно предприятие за язовирите

Кой им вярва? Щели да оправят водата на Перник… По-скоро ще объркат софийската

Злополучен ПиАр: МРРБ се похвали, че са оправили една от авариите в Перник

Има решение за кризата с водата в Перник, въпросът е дали политиците са го разбрали

От „Стомана“: Ако не взимаме вода от яз. „Студена“, какво ще стане с ВиК-Перник?

„Другарски“ ритник >> Дончев: Ако бяха взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до режим в Перник

След обиските и разпитите: Министър Нено Димов е задържан за 24 часа, Соколова и Витанов са на свобода 

Прокуратурата решава кой ще бъде обвинен за водната криза в Перник

Властта да осъзнае, че за станалото в Перник е виновна преди всичко тя

Да вдигнем наздравица... с по чаша вода (ОБНОВЕН)

Перничани излизат на протестен автопоход под лозунга „Къде ни е водата?“

Шествие с жълти жилетки и молебен в Перник заради водния режим

Перничани облякоха жълти жилетки заради водната криза

Слави Трифонов: Добре, бе, не изпитвате ли отвращение?
120777