Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Хич >> Борисов нямал...
Хич >> Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал

Хич >> Борисов нямал никаква роля в шпионския скандалОпитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия, смята премиерът

"Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи и ще се движи на база следствието, което тече". Така премиерът Бойко Борисов коментира на заседанието на Министерския съвет шпионския скандал с председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов. 

Опитват се да поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни нашето външно министерство реагира, както например в Унгария, каза Борисов. 

Премиерът не вижда никакво основание да се свързват едното и другото, но когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия военно-промишлен комплекс нашите служби работят в парньорство с други служби. 

"Нещо повече - с кмета на Казанлък сме участвали на язовир "Копринка" в мероприятията на русофили, а Красимир Велчев е председател на Комисията за българо-руско сътрудничество в парламента, припомни премиерът.

Той посочи, че всеки има право да развива своята дейност в неправителствени организации. Едните подкрепят религията, други културата, трети обичат Русия, други - САЩ, Европа, но нашата геостратегическа ориентация, подкрепена от всички партии още преди ГЕРБ да го има, сме приели пътя - Европейския съюз и НАТО, каза премиерът.

"Ако знаех, че такава злоба ще предизвика купуването на най-добрия самолет Ф-16, а не тея Грипени, сигурно нямаше изобщо да се занимавам", свърза шпионския скандал премиерът със закупуването на американските изтребители.

Той припомни, че идеята за Ф-16 била и на воення министър, тъй като отговаряли на нуждите на българската армия.

Борисов увери, че нито едно перо и направление, в което работят министрите от настоящия кабинет да е по-слабо от предишни години, за да се каже тотален провал на правителството.

"В кое", запита Борисов и продължи - при положение, че всяка година вдигаме заплатите, в образованието се направи много, МВР разкрива всички убийстваборбата с контрабандатакорупцията и във всяка една друга сфера.

Никога тази държава не е имала по-голям брутен вътрешен продукт. Как да кажеш, че държавата се е провалила, като всеки ден откриваме най-различни инвестиции, ядоса се премиерът.

"Ние имаме по-голям износ от България към Германия, отколкото обратното. Това, че най-голямата компания в Европа ни остави последни с Турция да се съревноваваме, което още не е приключило", каза Борисов.

Над 240 завода има в автомобилната индустрия и в страната имаме рекордно ниска безработица. А като дойде петък, магистралите отесняват и всички отиват на почивки. "Това е факт, телевизиите го дават. Отесняха магистралите", коментира Борисов.

Той посочи, че няма нищо против хората, които обичат Русия. Аз съм бил в Кремъл, и в Белия дом на камина, а има хора, които не са били нито на едното, нито на другото място, каза Борисов.

Така, че ако някой си е правил срещи, си е негова работа. В това не се бъркаме и за това, че има събори и се пеят песни е тяхно право.

Но за това, че работим по различни хора и процеси, ви давам пример - така беше с Майкъл Чорни и с други. Службите работят срещу голям телеком и влиянията в страна, а не срещу Русия и хората, които я харестват. Това си е тяхно право, завърши премиерът.

Дори имало проамерикански бивши шефове на служби, които казвали, че едва ли не това било дейност да им вземем електората и се поставят в услуга на този кръг от руската пропаганда, че България "видите ли, еди какво си". 

Припомняме, навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://news.bg/112238