Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Хиляди искат оставка...
Хиляди искат оставка на правителството! Блокираха София!

Хиляди искат оставка на правителството! Блокираха София!Информационен сайт „ДНЕС“

 

Няколко хиляди протестиращи се събраха пред Народното събрание с искане за оставка на правителството.

На протеста има представители на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, гражданска платформа “Изправи се.бг” на Мая Манолова и перничани.

Малко след 12:30 масата от хора успя да блокира движението по бул. "Руски" и се стигна до сблъсъци с жандармерията.

Протестиращите бяха спрени с жива верига пред парадния вход на Парламента. Хиляди скандират: “Оставка на правителството Борисов 3”.

След 13.30 протестът се премести под прозорците на правителството. Напрежението продължава да ескалира като недоволните граждани крещят „Мафия“, „Оставка“, „Боклуци“, "Бойко е позор".

Въпреки че вчера управляващите опитаха да свалят общественото напрежение отлагайки  с шест месеца приемането на Наредба Н-18 за касовите апарати,  хотелиерите  и ресторантьори настояват за намаляване на ДДС-то и легализиране на бакшиша. Стачкуващите са издигнали плакати с надпис „ДДС = Фалит”, „Пазете малкия бизнес”, „Фалирал бизнес = Фалирала държава.

Десетки търговци строшиха касовите си апарати под прозорците на Бойко Борисов.

Протестиращи коментират, че вчерашното изявление на министъра на финансите Владислав Гаранов, че Наредба Н-18 ще бъде отложена с 6-месеца, като през първата половина на периода ще има съвместна работа с експерти от туристическия бранш , на малкия и среден бизнес и НАП, за да се отстранят спорните моменти в наредбата, е само „прах в очите на хората”.

 „Настояваме за оставката на Горанов, заради отказа му за намаляване на ДДС-то” категоричени за протестиращите, като прогнозата е, че недоволството на хората от тук нататък ще ескалира и изходът е оставка на цялото борисово управление.

По-късно шествието се върна по обратния маршрут - към Парламента, а по-късно за 2 часа бе блокиран и "Орлов мост".

Движението на автобуси и тролеи е спряно, в района има задръстване, предава Би Ти Ви. Демонстрантите спряха автобус на градския транспорт.

Осезателно е присъствието на жандармерия и цивилни полицаи. Както е известно преди няколко дни на  друг протест - пред Министерството на регионално развитие и благоустройство с искане за оставките на министрите на регионално развитие и благоустройство Петя Аврамова и зам. министъра Николай Нанков. Тогава протестиращите атакуваха сградата на ведомството, а полицията използва лютив спрей. Пострадаха около 40 граждани и двама полицаи.

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Протест в центъра на София, хотелиери и ресторантьори блокираха Орлов мост (ВИДЕО)

Протестът пред Народното събрание се мести пред Министерски съвет (Снимки)

Стотици на протест пред парламента, въпреки отмяната на Наредба Н-18 /НА ЖИВО/

Хотелиери и ресторантьори излизат на национален протест на 29-и януари

Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС

Бизнесът излиза на нов протест срещу наредбата за касовите апарати

Автоинструктури излизат на протест заради промяна в шофьорските курсове

 


120855