Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Хиляди изпратиха с а...
Хиляди изпратиха с аплодисменти ковчега на протестиращ демонстрант в Минск (ВИДЕО)

Хиляди изпратиха с аплодисменти ковчега на протестиращ демонстрант в Минск (ВИДЕО)Хиляди хора мълчаливо вдигнаха ръце във въздуха, носейки цветя и пеейки край църква в Минск на погребението на млад беларуски протестиращ срещу режима на президента Александър Лукашенко. Смъртта на 31-годишния Роман Бондаренко се превърна в поредния разбунил духовете епизод на продължаващите вече месеци протести с искания за оставката на Лукашенко, съобщава БНР.

 

Младежът почина в болница миналата седмица, след като, според протестиращите, е бил жестоко пребит от силите за сигурност. Вътрешното министерство отказа да поеме отговорност за трагичния инцидент.

 

100 дни протести в Беларус

В стотния ден от началото на протестите в Беларус, демонстранти се събраха отново в големите градове на страната. Те оспорват преизбира...

Прочети повече

Множеството край църквата днес скандираше "Аз си отивам" - последните известни думи на Бондаренко, и "Да живее Беларус!". Почти всички присъстващи бяха с маски. Автомобили надуваха клаксони по улиците. Когато ковчегът беше изнесен от черквата, избухнаха аплодисменти.

Властите задържаха тази седмица лекар, който е издал на медиите епикризата за смъртта на Бондаренко. В нея се казва, че не е открит алкохол в кръвта му, което хвърля съмнение върху твърдението на правителството, че той е бил пиян и е починал след уличен бой с граждани. Главната прокуратура в Минск започна криминално разследване срещу лекаря за разпространение на фалшива информация и за подклаждане на напрежение в обществото. Задържан е и журналистът, публикувал епикризата.

 

 

Смъртта на Бондаренко бе остро осъдена от Европейския съюз, който обяви нови санкции срещу Беларус в отговор на репресиите на властите срещу протестиращите след президентските избори през август. Властите обявиха, че те са спечелени от Лукашенко, но опозицията заяви, че това е резултат от масови изборни измами с цел той да продължи вече 26-годишното си авторитарно управление.

 

Масови арести в Беларус, задържани са над 700 души

Броят на протестиращите в Беларус, задържани от правоприлагащите органи, надхвърли 700 души. Това съобщи правозащитният център "Весна",...

Прочети повече

ЕС вече наложи забрани за пътуване и замрази авоарите на почти 50 високопоставени беларуски служители. Очаква се нови санкции да бъдат насочени срещу повече хора на режима, както и срещу организации, финансиращи Лукашенко и неговото правителство. Експерти на ООН по човешките права заявиха в четвъртък, че са дълбоко загрижени от множащите се съобщения за масови арести, сплашване и мъчения на опозиционери и протестиращи в Беларус. Те призоваха властите в страната да разследват случаите на прекомерно използване на сила и незаконно малтретиране на мирни демонстранти.

 

Редактор: ЕЛИН ДИМИТРОВ

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

 

 

 


140794