Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Хората са най-важния...
Хората са най-важният и ценен ресурс на България

Хората са най-важният и ценен ресурс на БългарияКоментар на "ДНЕС" 

 

Населението на България в края на тази година ще е около 7 100 000 души, но след две години със сигурност ще падне под 7 милиона, сочат данни, цитирани от bTV. Началото на демократичните промени у нас през 1989 г. завариха 8 898 504 българи, а днес са почти два милиона по-малко!

Според Департамента по икономически и социални въпроси при ООН през последната година населението на България е намаляло с над 50 000 души. Цял един средно голям български град е изчезнал от демографската ни карта! Жестоката истина е, че днес всяко второ младо семейство прави планове за напускане на страната. Не са малко и по-възрастните хора, които последват децата си и трайно се заселват зад граница.

През 2016 г. България ще отбележи и исторически рекорд за най-малко родени деца, откакто се води статистика за това. „До вчера на територията на страната са били родени 59 633 деца. Вероятно в следващите дни - до края на годината, броят ще премине границата от 60 000 новородени, обаче прескачането ще е с много малко. До момента рекордът за най-малко родени деца е от 1997 г., когато са били 64 125“, отбелязва bTV. Забележете – 1997-а, годината след банковата криза, Виденовата зима и най-голямата девалвация на лева, годината, в която българите бяха най-бедни и най-обезверени.

Защо днес, 20 години по-късно, сме все по-обезверени и все по-често търсим път навън? Въпросът е реторичен, а отговорът е, че от ден на ден виждаме все по-малко смисъл да живеем в държава, която не ни припознава като „свои“. Държава, която не се грижи за гражданите си и която ги кара да се чувстват като чужденци в собствената си страна. Държава, в която шепа политици и техните приближени се облагодетелстват все по-нагло от положението си, докато милиони българи се чудят как да свържат двата края, работейки от сутрин до здрач. Държава, в която възрастните хора получават мизерни подаяния под формата на пенсии, вместо достойно възнаграждение за дългогодишния им достоен труд. Държава, чиито деца умират, поради липса на адекватни здравни грижи. Държава, в която просперират простаците и тарикатите, а можещите и умните са натикани в социалния ъгъл.

„Хората са най-важният и ценен ресурс на България“, пише в Националната стратегия за демографско развитие (2012-2030 г.)кух лозунг без покритие! Ако хората наистина бяха най-важният и ценен ресурс, те щяха да са в центъра на държавната политика, в тях, в тяхното образование и здраве щеше да се инвестира най-много. Уви, реалността е друга! И докато продължава да е друга, всяка година по един български град ще опустява. А за да не се случи това, е нужна промяна – промяна в ценностите, в управлението, в националните приоритети. Дано 2017 година ни донесе дълго чаканата промяна! Дано все повече млади хора намират смисъл да останат в родината си и да работят за нейното бъдеще! Дано!!!

 

 

 


20426