Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Хората в Мадрид си п...
Хората в Мадрид си подадоха ръка в най-тежката зима от 50 години насам

Хората в Мадрид си подадоха ръка в най-тежката зима от 50 години насамВ Мадрид първият сняг падна миналия четвъртък. И днес на някои улици той все още е до колене. Службите по чистотата не могат да се справят с почистването, а регионалната президентка на столичния регион Исабел Диас Аюсо помоли гражданите да не използват личните си автомобили. Снежният хаос е толкова голям, че колите не могат да се движат дори и с вериги. Единствено автомобилите с висока проходимост 4х4 успяват да помръднат от мястото си. Затова и собственици на такива автомобили импровизирано организираха извозването на хора, които спешно се нуждаят от транспорт в града - например пациенти, нуждаещи се от хемодиализа. И всичко това - безплатно. Някои дори поемат ролята на ликейки и обикалят из града с лекар "на борда". 

Допусна ли правителството грешки?

Военните също помагат - мобилизирано е подразделението за борба срещу природните бедствия и катастрофи, което също разполага с високопроходими превозни средства. Но това не е достатъчно да осигури транспорт на всички нуждаещи се в испанската столица. 

Мнозина обвиняват регионалното правителство, че въпреки предупрежденията за очакваната снежна буря то не е реагирало адекватно. Например да поиска навреме съответната логистична подкрепа от държавните органи. Местните власти отхвърлят обвиненията и твърдят, че метеоролозите не са предупредили, че бурята ще бъде толкова силна.

Пред екип на испанската телевизия TVE една медицинска сестра споделя, че е щастлива, че е успяла да се прибере у дома след 40-часова смяна - благодарение на доброволците с високопроходимите автомобили, които помагат на хората да се придвижват в тази тежка обстановка. "От петък вечерта съм дежурна. След кратка почивка вкъщи трябва да застъпя отново, защото някои колеги карат дори по шест смени без почивка", казва тя.

Кога Мадрид ще се върне към нормалния си ритъм?

Властите в Мадрид междувременно съобщиха, че основните пътни артерии в столицата вече са почистени от снега. Само в неделя 6000 души са участвали в почистването. По испанските магистрали обаче хиляди камиони остават в снежен капан на местата за почивка. Стотици блокирани коли има и на околовръстната магистрала на Мадрид. Някои от шофьорите и пътниците са чакали повече от 15 часа да пристигне помощ.

 

Мадрид: някои се придвижваха със ски

Мадрид: някои се придвижваха със ски

 

В късния следобед в неделя беше възстановено движението на влакове от и за Мадрид. А от снощи отново работи летището в Мадрид, но първоначално само за излитащи самолети. 

Регионалното правителство обяви, че очаква до края на тази седмица градът отново да се върне към нормалния трафик. А дотогава вероятно мнозина ще разчитат на доброволците с високопроходими автомобили.

 

 

Източник: https://www.dw.com/

 

 

 


143447