Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Хронология на убийст...
Хронология на убийството на един референдум - част 3

Хронология на убийството на един референдум - част 35 декември 2016 г. Слави Трифонов се среща с главния прокурор Сотир Цацаров и му връчва папка с установени нарушения по време на референдума. 

8 декември 2016 г. Сотир Цацаров отговаря с писмо на Слави Трифонов. Главният прокурор пише, че е предал сигнала на Трифонов на Върховна административна прокуратура и заявява, че ще бъде направена проверка на всички нарушения при провеждането на референдума. Сотир Цацаров изказва и личното си мнение, че депутатите трябва да приемат решенията на референдума, независимо дали достигат или не достигат 12 027 гласа.

13 декември 2016 г. Намира се депутат, който да внесе законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, подготвен съвместно от екипите на ИК и на омбудсмана Мая Манолова. Това е независимият депутат Георги Кадиев. Следва законопроектът да бъде обсъждан в работните комисии на НС.

14 декември 2016 г. При старта на делото за референдума Върховният административен съд назначава съдебна математико-статистическа експертиза по материалите по делото и протоколите на секционните избирателни комисии, сканирани в сайта на ЦИК. ВАС нарежда и повторно преброяване на бюлетините в посочени 44 секции. 

21 декември 2016 г. ИК внася в НС изготвен вариант на райониране на 240 едномандатни избирателни района - 231 едномандатни района в България и 9 в чужбина. Партиите и медиите въобще не дискутират предложения вариант за райониране. 

9 януари 2017 г. Слави Трифонов кани новия президент Румен Радев в шоуто си, за да отговори на въпроса дали ще удължи живота на отиващото си 43-то НС до приемането на решенията от референдума. 

10 януари 2017 г. Румен Радев заявява, че няма намерение да удължава живота на настоящето НС. В същия ден пък правната комисия в Парламента решава да не се занимава с референдума. 

11 януари 2017 г. Проектът на решение за одобряване на резултатите от референдума и за въвеждане на мажоритарна система в два тура още на идващите избори отпада от дневния ред на парламента след гласуване в зала. 

Депутатите приемат предложението на депутата от ДПС Четин Казак точката, предложена от ГЕРБ да бъде отхвърлена, тъй като била популистка и защото все още за референдума се водело дело в съда. Според Казак управляващите "искали само да се харесат предизборно на обществото и на някои водещи на шоу програми". "За" предложението на Казак гласуват 99 народни представители, "против" са 76 , а "въздържал се" – 4-ма. 

13 януари 2017 г. В правната комисия в НС трябва да се разглеждат два проекта за смяна на изборните правила. Заседанието обаче се проваля, след бойкот на депутатите от БСП, Атака, ДПС, ПФ и Реформаторския блок. Преди това Явор Нотев от „Атака“ решава да направи изказване, в което обявява, че има принципни възражения срещу предложенията за мажоритарна избирателна система, освен това има възражения и срещу съдържанието на „Шоуто на Слави“, след което… напуска залата. 

Чавдар Георгиев от БСП пък заявява, че правната комисия отстоява интересите на държавата. 

19 януари 2017 г. В първата си реч новият президент Румен Радев не подкрепя референдума. Пред депутатите той заявява следното: „Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши. Да предложи на гражданите избор между личности, но да не остави стотици хиляди българи без политическо представителство. Парите за партиите следва да се ограничат чувствително, но с ясното съзнание, че лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобисти и външни фактори“. 

26 януари 2017 43-то НС се разпуска.

30 януари 2017 г. Слави Трифонов пуска отворено писмо до политиците. В него Трифонов дава на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Трифонов пише още, че единственият ангажимент и задължение на следващия парламент е безусловно да приеме волята на българите, изразена на референдума, а после да се разпусне, за да може народът да избере своите представители така, както е пожелал. 

31 януари 2017 г. На заседание на ВАС прокуратурата в лицето на зам.-главен прокурор Ася Петрова заявява, че ЦИК в нарушение на закона е извадила 12 481 бюлетини без плик от избирателната активност. Според прокуратурата прибавянето на тези бюлетини към активността прави референдума задължителен.

10 февруари 2017 г. Тричленен състав на ВАС отменя решението на ЦИК за резултата от референдума, защото ЦИК в нарушение на закона е постановила да не се броят бюлетините без плик. ВАС признава още 492 гласа за участвали в референдума, което обаче е недостатъчно да стане референдумът задължителен. Слави Трифонов обявява, че въпреки спечеленото дело ИК ще обжалва решението и ще иска да бъдат отворени не само 44 секции, в които са открити тези 492 бюлетини, но и всички 12 340 секции, за да се преброят всички бюлетини без плик.

9 март 2017 г. Пред Антон Хекимян лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявява: „Има референдум – два милиона и половина са казали, че искат по друг начин да бъдат провеждани изборите – мажоритарни, с 1 лев субсидия, еди-какво си. И ако политиците си мислят, че това ще се игнорира и ще се забрави – то няма да се случи. Затова имаме още второ нещо или втори проблем – колко дългосрочно да е следващото правителство, за да може да се проведат изборите по това, което два милиона и половина души са заявили. Да, някои ще кажат: „Но не стигнаха няколко хиляди гласа, съдът не го прие“. Хубаво, ама ако ние, всичките, се бием в гърдите, че сме слуги на народа, че слушаме народа – два милиона и половина от избирателите казаха, че това трябва да се промени.“

26 март 2017 г. ГЕРБ печели извънредните парламентарни избори. 

27 март 2017 г. Слави Трифонов пуска ново отворено писмо към политиците, в което е по-конкретен: „Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от Референдума. Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права.“ Писмото е включено в записа на „Шоуто на Слави“ за 27 март и по тази причина bTV скандално спира излъчването на епизода. 

30 март 2017 г. ВАС отказва повторното броене на всички бюлетини и пликове от референдума. 

6 април 2017 г. Провежда се ново заседание на ВАС, който е в петчленен състав. Медиите отново не проявяват интерес. 

19 април 2017 г. Новите депутати, избрани по старите правила, полагат клетва, че „във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа“. 

4 май 2017 г. Слави Трифонов излиза на протест пред парламента. Това се случва веднага след положената клетва от премиера Борисов и от министрите му (Управляващите от ГЕРБ влизат в коалиция с „Обединени патриоти“). Трифонов обяснява, че е излязъл на протест, защото e изтекъл двуседмичният срок, който е поставил на новите народни представители да започнат работа по точките от проведения референдум за промени в избирателната система. Той носи и огромен транспарант, с надпис: „Вие сте се самозабравили. Срамувам се, че сте такива. Аз съм просто един от многото. Изпълнете волята на народа си!“

5 май 2017 г. Втори пореден ден Слави Трифонов излиза на протест пред НС. Около 200 души също се включват в протеста. Същевременно хиляди гледат на живо в интернет интервютата, които Слави Трифонов дава за журналисти пред онлайн медии. Въпреки проливния дъжд, който се изсипва над София, Трифонов не прекъсва протеста си.

6 май 2017 г. В празничния ден Слави Трифонов отново е пред НС. Подкрепят го стотина съмишленици. Интересът към интервютата със Слави Трифонов, които се излъчват на живо в интернет нараства. Той отговаря и на всякакви въпроси на зрители и фейсбук потребители.

7 май 2017 г. Въпреки поредния дъждовен ден, Слави Трифонов пак протестира пред Парламента. Хиляди отново гледат в интернет случващото се пред НС.

8 май 2017 г. Пети ден от мирния протест на Слави Трифонов.

9 май 2017 г. За шести пореден ден Слави Трифонов, подкрепен от 100-200 души, протестира пред НС. В протеста се включват Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Веселин Марешки, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ...изиграни от актьорите в „Шоуто на Слави“. Преките излъчвания от събитието отново се радват на голям интерес в интернет.

10 май 2017 г. Слави Трифонов обявява, че спира протеста си пред НС, след като ГЕРБ официално внася свой законопроект за мажоритарна избирателна система в два тура и за намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лев за получен глас.


51869