Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Хващайте лопатите! ...
Хващайте лопатите!

Хващайте лопатите!Автор - Добринка Новинска 

Информационен сайт „ДНЕС“  

 

За Бога, братя и сестри! Хващайте лопатите, за да помогнем на Бойко Борисов да си отиде от властта. Макар, че преди време Борисов пак говореше че ще дава властта, ще дава път на младите... и тем подобни шеги и лакардии... Но сега макар да изглежда да не е на майтап, то все пак да си вземаме лопатите и кирките... Не, няма да го бием с тях. Ще копаем. Ще копаем ден и нощ, ще леем бетон, ще слагаме мантинели и зебри, защото...  Преди време премиерът гръмко заяви, че: "Аз съм казал - ще си отида от политиката, когато АМ "Хемус" е готова." Това е! Има крайна цел! Датата е фиксирана. Сега трябва да се обединим и да му покажем пътя - готов, застлан и с панделка, която да пререже и после да си върви! Защото строежът на магистралите в България, е по-труден от изграждането на Великата китайска стена, по-мъчителен от сътворението на пирамидите в Гиза и по-важен от изгубения град на инките. И само ние, заедно и обединени може да променим хода на историята. Каква по-силна мотивация ви трябва, за да захвърлите всичко и да хукнете към бъдещата магистрала? На мен това ми е достатъчно.

Плановете  "Хемус" се води един от най-важните проекти и на трите правителства на Борисов. Изчисленията сочат, че ако всичко върви по план изграждането на магистралата трябва да приключи до 2023 г. Аутобанът ще се строи на няколко части: 

  • Участък 1 е с дължина 15,26 км. Започва от Боаза, където ще приключва изграждащата се в момента отсечка, и ще е до пресичането с пътя Луковит - Угърчин, включително пътен възел "Дерманци". Връзката със съществуващата републиканска мрежа ще се осъществява чрез два пътни възела - п. в. "Боаза" и п. в. "Дерманци". 
  • Участък 2 е 19,2 км. Той е от края на пътен възел "Дерманци" - при пресичане с пътя Луковит - Угърчин, до връзката с пътя Радювене - Катунец, включително пътен възел "Каленик". 
  • Участък 3 е 17,08 км. Той ще започва от края на пътен възел "Каленик" при пресичането с пътя Радовене - Катунец до връзката с пътя Плевен - Ловеч, включително и п. в. "Плевен".
  • Участък 4 е 26,8 км. Той е от края на п. в. "Плевен" при пресичане с пътя Плевен - Ловеч до пътя Летница - Ловеч, включително пътен възел "Летница". 
  • Участък 5 е 23,2 км. Той е от края на пътен възел "Летница" при пресичането с пътя Летница - Ловеч до пътя Бутово - Павликени, включително и пътния възел. 
  • Участък 6 е 32,6 км. Започва от края на пътния възел на пътя Павликени - Левски до пътя Русе - Велико Търново, включително и пътния възел. 

 Резултат с изображение за бойко борисов магистрали

Бойко Борисов пред строежа на магистрала "Хемус"


Строежът на поредния етап обаче се бави този път само с близо две години от предвиденото и по всичко личи, че краят му ще бъде някъде далеч след 2023 година. Само за сравнение в Австрия 5 километра се правят за 2 дни, а в Китай нарастват с 750 м. дневно! Oбщaтa дължинa нa aвтoмoбилнитe пътищa в азиатската държава зa пocлeднитe пeт гoдини ce e yвeличилa c 534 xиляди ĸилoмeтpa. В България за 24 години от 1995 до 2019 г., имаме 443 км нови магистрали...  Простите сметки показват, че "Хемус" ще е най-скъпата магистрала, строена някога. Тя се финансира 100% от държавния бюджет, а според изчисленията 60 км. ще струват близо 1 милиард лева и то без непредвидените разходи. Най-ниската цена, на която строителите работят е около 13 млн. лева за километър, на много места обаче тя достига до 32-34 млн. на километър (около 17 млн. евро). В Румъния сумата е 6.5 млн. евро, в Гърция – 10.28 млн. евро на км, в Словакия – 13.7 млн. евро. В Сърбия и Македония пък е 5.5 млн. евро. И всичко това, да всичко това, излиза от нашия джоб.

 

Магистрала на надеждата...  Премиерът Борисов многократно е казвал, че с построяването на магистрала "Хемус" проблемите в най-бедния Северозападен регион ще изчезнат. Според управленците, високоскоростните пътища са ключов фактор за просперитета на силно изоставащите в развитието си области на север от Стара планина. Добрата пътна инфраструктура със сигурност ще ускори икономическия растеж. Това обаче не е достатъчно. Експерти обясняват прехласването на властта по новите пътища единствено като трупане на политически дивиденти. Много по-лесно и ефектно за печелене на електорат е да изградиш път или магистрална отсечка в рамките на един управленски мандат. А идват избори нали? Трябва да сложим старата грамофонна плоча с познатите ни хитове на Бойко отново. Дали това е достатъчно обаче? Съвсем не. Новите, при това некачествени пътища няма да върнат младите хора, избягали от бедния Северозапад, нито ще подобрят образованието, здравеопазването, сигурността - все проблеми на региона. Нито пък в крайна сметка ще подобрят образа на България пред света. Големите международни фирми няма да инвестират у нас не само, защото нямаме пътища, но и защото не само в Северозапада, но и в много други региони няма достатъчно квалифицирана работна ръка.

 

Съвсем наскоро, огромен автомобилен гигант се отказа да прави завод у нас, а предпочете Турция... Посланието от Запада е ясно, въпреки твърденията на Борисов, че изживяваме нечуван просперитет.  Пък и Северозапада (Враца, Видин и Монтана)... чака тунел под ,,Петрохан“ и скоростен път поне от Ботевград до Враца..., а ,,Хемус“ съвсем не минава оттам...?! Изоставеният от редица власти край иска магистрала от Видин до Ботевград ,защото пълна недомислица е да пуснеш Дунав мост-Видин-Калафат, но да имаш от Видин до Ботевград... почти третокласен път... Да хващаме лопатите!

 

 Резултат с изображение за крив макарон

Бойко Борисов гледа към завода на "ФОЛКСВАГЕН" през "крив макарон"


С изказването си миналата седмица, Борисов иска ясно да заяви че няма намерение скоро да слезе доброволно от политическия небосклон, нещо повече - че ще се бори за още един мандат. В интервю за сутрешния блок на bTV Борисов каза, че ако Йонданка Фандъкова загуби изборите в София, това ще е проблем за софиянци. Той обаче не каза нищо за подаване на оставка, както беше на президентските избори. (Да припомня, преди първия тур Борисов обеща да подаде оставка, ако Цецка Цачева изгуби. Малко преди балотажа се отметна от думите си, но след победата на Радев, премиерът не видя друг изход, освен да си ходи). Сега бащицата не иска да поеме този риск, защото по всичко изглежда, че кандидат-кметът на София няма големи шансове срещу силната си конкуренция. През последните месеци..., дори години, корабът на ГЕРБ потъва бавно надолу и премиерът-слънце използва всички свои стари козове, за да удържи положението - игра със слабата карта на Цачева на президенстски избори, за да затвори устата на опозицията и да им даде мястото на президента, барем млъкнат, изгони дясната си ръка - Цветан Цветанов, за да покаже, че не търпи предатели и със съмнителна репутация типове, сега отново се захвана с магистралите - ход, който му осигури подкрепа първите два мандата. Този път обаче ситуацията е различна. И джипката няма да помогне.

 

Бойко Борисов в Русе

 

Бойко Борисов в Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий


Българите добре и отдавна разбраха, че асфалт не се яде, и че една гола магистрала, при това некачествена - къща не храни. Борисов трябва да измисли друг начин да изплува от калта в която почти сам се само натика. Какво ще направи само времето ще покаже, а дотогава...   Хващайте лопатите, братя и сестри. Давайте да му помагаме... 

 

 Резултат с изображение за бойко борисов джипът

Бойко Борисов доволен от разходките с джипа

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Не се плашете, ама за 45 години и половината Хемус не е готова

„Хемус“, дето се „строи“ само в изпържения му мозък. Дано доживеем, в случай, че оживеем абдикацията му

Не се радвайте, срамувайте се!

Ястребовски, Буревесников или Остап Бендер! Не, мили сънародници, Дончев, арх. Станиславов и Плевнелиев са преговаряли с “Фолксваген”
Прилича на преврат: Борисов вече нищо не може да направи

Предизборно >> Борисов подкара джипа да показва България на Горанов

Игра на опозиция >> БСП към Борисов: В България няма нито една цяла магистрала, има само части от магистрали

Няма лентички за рязане..?! >> Протестиращите от Крушаре: Борисов да се качи на джипа си и да дойде тук


114260