Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И децата ги разбраха...
И децата ги разбраха... що за управленци са

И децата ги разбраха... що за управленци саПозиция на Божидар Филев, баща на 7 годишния Евлоги - София 

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

 

Боклуците, лошата инфраструктура, твърде многото коли и разрушените сгради – това прави впечатление на най-малките жители на София.

"От Черни връх видяхме, че в София е мръсно."

Това казва едно от над 70-те деца между 4 и 18 години, попитани от активисти на "Националната мрежа за децата" какво мислят за своя град.

По детски наивно и в същото време безжалостно и точно малчуганите изричат болезнената истина. А тя е, че столицата ни е град – опасен за здравето, неприветлив и лошо място за живеене.

Проблемите на София са гигантски, но невидими за местната власт. Г-жо Фандъкова, г-да съветници, децата ли трябва да ви кажат, че не си вършите работата? Защото, ние много пъти сме ви го казвали, но...!

То и от Брюксел го казват! Ама какво от това! Номинираха Бойко Борисов за европейски лидер на годината, ама любимата му София, където и той се отчете като кмет е призната за най-лош град за живеене в ЕС.

Това и децата го разбраха...

Как да минат лъжите на ГЕРБ и тяхната кметица за великите дела, които правят за София, когато излиза детето от вкъщи и "Няма къде да се иде" и мръсотия те залива отвсякъде.

Застроява се, багери работят денонощно, градинките пред блоковете ги няма, детските площадки или са разрушени или са обърнати на паркинги. А парковете – те останаха по-малко от пръстите на едната ръка. Остава варианта – разходка в МОЛ-а. Изключително здравословно и възпитателно!

Кметската управа от ГЕРБ, най-вероятно счита, че е излишно да прави катерушки и пързалки, защото дечицата от най-ранна възраст се приучават да си играят по къщите. С разбитите тротоари и дупките по улиците майките така или иначе не може да маневрират с детските колички. А на вън – въздухът не е за деца. Фините прахови частици са абсолютен вредител, особено за малките. Безхаберието и отказът на управляващите в общината, а и в държавата години наред да вземат мерки са причина за мръсния въздух в София. В периода 2011-2014 година Столична община е похарчила 630 милиона лева за справяне с фините прахови частици, а въздухът сега в София е 5 пъти по-мръсен. 630 млн. са пръснати за чист въздух! Прочетохте ли, чухте ли добре! 630 млн.!

Липса на всякаква сигурност се усеща дори и сред малките жители на София.

Ех, тези деца ! Никакъв такт и усет! Разстройват премиера даже на болната тема „сигурност“, че и на още по-болната тема „пътна безопасност“.

Катастрофи убиват всеки месец по три български деца. Стотици са ранените, голяма част от тях остават с тежки увреждания за цял живот.

За 12-те месеца на миналата година у нас са регистрирани 1110 катастрофи със сериозно пострадали деца. 36 са загиналите!

След тази статистика - „Аз съм бъдещето…!“, си остава само лозунг. Тъжно!

Да нашариш пешеходните пътеки, всъщност не означава, че се грижиш за безопасността на децата. Новичката патрулка Mitsubishi Lancer, с 400 конски сили с която се сдоби преди месец столичното КАТ може да обикаля столичните училища колкото си иска и да демонстрира пред хлапетата нагледно и колкото си иска "грижата" на държавата за тяхната пътна безопасност. Но само това и само дотук! Ефектът е равен почти на 0.

"Учениците пушат на отсрещния тротоар, а полицаите пушат до тях и никой не ги пита откъде са цигарите". Наркодилъри се разхождат покрай училищата и пак никой не ги безпокои. Това са все редовни гледки покрай всяко квартално училище.

Според юноши в прогимназиалните курсове полицаите все едно като че ли подминават противообществените прояви в кварталите. Браво на министъра Радев! Браво и на всички  негови предшественици!

В бележника на ученика – той и неговите подопечни получиха вече слаб 2.

Навремето децата искаха да стават полицаи. Вече не е така. Униформените на днешно време нито вдъхват респект, нито  пък приличат на детските представи за Супермен.

Несигурност!

Това е картината. В Дружба, в Надежда, в Обеля, в Люлин, навсякъде. За малките градчета и селцата да не говорим. Да не говорим и за поредните лъжливи обещания на псевдопатриотите да има полицай във всяко село! Никой и не се надява да има полицай на всяка улица, но пък хич да ги няма...? В действителност и да ги има, то дефакто голяма част от тях са на практика незабележими. С телефон в ръка, дъвка в уста и кафе на капака на автомобила драгият полицай е твърде ангажиран, за да се занимава с хулиганчетата. А и уличните кучета и злите ротвайлери са твърде опасни за здравето на родния служител на МВР, за да се закачат с тях.

Децата ни вече са и достатъчно наясно и с проблемите в образованието, здравеопазването. Висене с часове пред вратата на педиатъра или обикаляне от болница в болница. Това е картинката, която изниква в съзнанието на малчугана, когато е болен. За дискриминацията към децата с увреждания да не говорим.

Абсурд, след абсурда на абсурдите! Но, най-абсурден е плачът на министър-председателя!

Това е г-жо Фандъкова! Така е г-да управници на София. Столицата е с тежки проблеми и те за наше съжаление се усещат и виждат дори от децата. Дори от тях!

10 години ГЕРБ – 10 години без  никаква промяна и без никаква посока. С имитация на дейност и шуробаджанащина – толкова! По-жълтите павета не е за деца. Те са в кварталите. При прахоляка, мръсотията, наслоени шуми от листа, немитите и потънали в прах улици и калта около строежите... И по-зле става! Третият лъч на метрото може да се върти на видеостената в Брюксел ама децата ни живеят тук в нашето, Софийското гето. В нашата София.

Царят е гол! Това вече и децата го казват, май! Ето докъде ни докара управлението на Фандъкова и Царя-Слънце.

Впрегнали сили от сутрин до вечер без отдих, всеотдайни висши общински чиновници инспектират строежи, пълнят дупки, проверяват колите за ауспухи. И накрая – на децата не им харесва. И рисуват, и обрисуват жестоката действителност по детски.

Така ще бъде докато спрем да се примиряваме с безхаберието. Писна ми да живеят децата ни в неуредена, мръсна и опасна столица. В разбита, опасна и несигурна държава.

Ако не искаме те - нашите деца да избягат като станат на 20 години, трябва да спрем  да  търпим и мълчим. Защото и в техните очи рухна фалшивата ви гордост, така някак си по-детски искрено.

А когато изхвърлим боклуците, които управляват живота ни, може да се надяваме на един по-добър град, на една по-добра държава за НАС и ДЕЦАТА ни.

 

Вижте и други материали по темата:

На вниманието на Фандъкова!* >> Децата за столицата: Мръсна и задръстена

Майката, разплакала Борисов, иска извинение от премиера

София – лош, много лош град за живеене

Вместо деца: Детска площадка – терен за паркирани автомобили

Смешният плач и крокодилските сълзи на един премиер!

Престъпна некадърност* >> Похарчиха 630 милиона, а въздухът сега е 5 пъти по-мръсен

 

 


60045