Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И какво ще се случи ...
И какво ще се случи с мажоритарния вот сега? Май пак ни пускат по пързалката

И какво ще се случи с мажоритарния вот сега? Май пак ни пускат по пързалкатаКоментар на Свобода Лилиева

 

Парламентарната комисия по правни въпроси към 44-то Народно събрание  прие във вторник законопроекта на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс на първо четене. 12 от депутатите гласуваха „за“, а 10 бяха „против“. В коалиция се обединиха ГЕРБ, ДПС и „Воля“, а срещу тях застанаха т.нар. патриоти и БСП.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда промяна на изборната система от пропорционална към мажоритарна. Според депутатите на Борисов те правят тази стъпка, за да се съобразят с волята на близо 3,5 млн. българи, които на 6 ноември 2016 година гласуваха на националния референдум и настояха за мажоритарна система, намаляване на субсидията и задължително гласуване.

На пръв поглед днешното решение на депутатите е положителна крачка към изпълнение волята на суверена. Поведението на народните избраници обаче не може да се категоризира като честно, открито и почтено и, затова след гласуването в правната комисия възникват още повече и още по-тежки  въпроси.

1. ХИБРИД. Готови ли са депутатите да гласуват недоносен, куц законопроект, обединяващ други съмнителни идеи само и само, за да затворят очите и устите на българите и Слави Трифонов? Може би са готови  и нищо чудно текстът на ГЕРБ да мине в пленарна зала и да бъде отпечатан в Държавен вестник... Специалистите знаят обаче, че той ще е по-скоро хибрид, който никога няма да се приложи на практика.

2. ПРЕЗИДЕНТСКО ВЕТО И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННОСТ са препъни камъните заложени предварително като неутронни бомби от ГЕРБ. Членовете на правната комисия трябваше да обърнат внимание на две много важни момента от законопроекта. Защо от ГЕРБ не са направили оценка на въздействието, която е неотлъчна част от всеки закон и защо няма точно пояснение как ще се заменят депутатите, които станат министри. Именно тези два момента могат да са причина президентът Радев да наложи вето върху закона, а със сигурност той ще бъде противоконституционен.

3. ДА ТЪРЖЕСТВУВА ЛИ СЛАВИ И ХОРАТА. ПОБЕДА ИЛИ ЗАГУБА Е РЕШЕНИЕТО НА ПРАВНАТА КОМИСИЯ? НИТО ЕДНОТО, НИТО ДРУГОТО, А ПРОСТО Е ЕДНО ТАРИКАТСКО  П Р И С П И В А Н Е  И  У С П И В А Н Е. Печелят ли време депутатите, за да убият емоцията, желанието и енергията на българите за промяна? Подобно разтакаване видяхме и в 43-я парламент, когато същите тези народни избраници прехвърляха топката на промените в Изборния кодекс от кръгли маси до дискусии и пак, и пак... Тогава депутатите така и не намериха време да гласуват промените, защото се отдадоха на дълга коледна ваканция, а след това удобно изчакаха разпускането на парламента.

По всичко изглежда, че ситуацията сега се повторя. ГЕРБ внесоха законопроекта си на 11 май, а Цветан Цветанов заяви, че той ще бъде гледан в рамките на 2 седмици. Обещанието му не се изпълни. Текстът влезе в правната комисия на 13 юни – повече от месец по-късно. Според правилника на НС предстои второ четене на текста, което така и не е ясно кога ще се случи. По всяка вероятност това поведение на депутатите е по-скоро с цел отлагане на окончателното гласуване до ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ. Септември вече никой няма да си спомня за волята на народа, за референдума, за промяната, за Слави. Това е и целта! Може би.

4. КЪДЕ СА ДРУГИТЕ ДВА ВЪПРОСА от националното допитване? В комисията разглеждаха и дискутираха мажоритарния вот, но никой не говори за задължителното гласуване и намаляването на субсидията, въпреки, че ги има в Герберския проектозакон. 3 млн. българи са гласували и това. Кой има изгода да „забрави“ за тези решения на суверена? Не бяха ли същите тези депутати, които въпреки референдума оставиха субсидията на 11 лева.

5. ВЪВ ВТОРНИК ПО НАРЕЖДАНЕ НА БОРИСОВ СЕ ПРЪКНА НОВА КОАЛИЦИЯ - ГЕРБ, АПТЕКАРЯТ И... ДПС! Така се внушава макар и подсъзнателно, че СЛАВИ ИГРАЕ С ГЕРБ, ДПС И МАРЕШКИ... ОТВРАТИТЕЛНО! Целта е само една - ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ И РАЗПАД СРЕД ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА СЛАВИ И ПРОМЯНАТА.

Всъщност, наясно ли са ДПС и „Воля“ какво правят? След днешното гласуване лъсна нова странна изродена коалиция – ГЕРБ, ДПС и „Воля“. По време на дебатите представителите на ДПС и партията на Марешки се изказаха изключително негативно за мажоритарната система, но въпреки това гласуваха „За“. След указания. Само преди два дни Четин Казак заяви, че ДПС няма да подкрепят мажоритарния вот. На 19 май Хамид Хамид  обаче "случайно" се изпусна, че партията му обмисля да застане зад референдума. Същите сигнали даде и Мустафа Карадайъ, който на 16 декември заяви, че "ДПС може и да подкрепи въвеждането на мажоритарни избори". Според Хамид хората на Доган още не са решили какво да правят - да дадат ли едно рамо на ГЕРБ или не. Или още не знаят каква ще им е точно изгодата, освен морален удар върху "вълната Слави"! Всъщност има ли изобщо място за подобна дилема? Най-странно обаче се оказа поведението на същия този Хамид, който часове след като е гласувал "За" законопроекта на ГЕРБ изведнъж реши, че има някаква грешка. Цирк ли беше това, неосъзнати желания. Така ли ДПС вземат решения за законопроектите, които подкрепят? Какво причини поредната смяна на позицията? Може би някой по-висшестоящ се е обадил или играта е загрубяла. Колко ли пъти още ще виждаме подобни безумици?

Точно толкова шизофренично е поведението и на Веселин Марешки, който първоначално устно даде своята подкрепа на мажоритарния вот. В Шоуто пред Слави Трифонов обаче заяви, че партията му не одобрява законопроекта на ГЕРБ и няма да гласува за него Часове преди дискусията в правната комисия Марешки още веднъж подчерта, че „Воля“ ще внесе свой собствен законопроект по темата, а от ГЕРБ разиграват театри. И въпреки тези изявления „Воля“ също беше „За“.

6. СЛАВИ  ТРИФОНОВ И 3,5 МЛН. БЪЛГАРИ ще приемат ли това имитиране на дейност като добре свършена работа? Трифонов изпрати четири писма пряко насочени към депутатите, в които ясно подчертава, че 44-то Народно събрание има 2 месеца да приеме волята на народа според решенията на референдума. 2-та месеца изтичат на 19 юни, а по всичко личи, че парламентът няма да се вмести и в това време. Склонен ли е Слави да отстъпи от думата си и да даде още седмици на депутатите да се туткат и ако е склонен да приемат хибрид или не, но не се разпуснат, ще пристъпи ли той към действие, така както искат и очакват отдавна българите?  Така, както заяви отдавна самият той.

7. РАЗПУСКАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА. Дори и законопроектът на ГЕРБ да мине в пленарна зала, дори и да не бъде ударен от вето или дела за противоконституционност в КС, то депутатите ще гласуват ли собствените си оставки и ще предизвикат ли нови избори по новите правила през есента? Това е желанието на суверена. Така каза и Борисов преди предсрочните избори Така каза и Слави още на 30.01, каза го и пред парламента. Ще го спазят ли? Всичките.

Въпросителните и подводните камъни, които с още по-голяма сила ще "пързалят" народния вот и референдума остават. Остават неясни и депутатските игри. Отговорите са мъгляви, но сякаш се разнася миризма на гнила, прокиснала политическа игра, която цели да обезвери народа, да обезвреди Слави. Още съвсем малко остава до деня, в който ще видим какво ще се стане...

В четвъртък е планирано първо четене и в пленарна зала... Случайно или не, ден преди първия от трите концерт-спектакли на Слави и Ку-Ку бенд "ИМА ТАКЪВ НАРОД“. Интересно...

 

Вижте още:

Правната комисия прие мажоритарния вот*

Слави за мажоритарния вот: Ще чакаме, но то няма да е голямо чакане

Двата големи препъникамъка пред референдума

А КОЙ ли ще направи оценка на въздействието на ГЕРБ?

Политиците бойкотираха референдума! Ние ще бойкотираме тях! Избори през есента по новите правила! – Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците

Cлaви Tpифoнoв ĸъм нoвия пapлaмeнт: Πpиeмaтe peфepeндyмa или идвaм!

Временно спират протестите пред НС. Слави Трифонов: Нищо не е приключило и нищо не е свършило

 

 

 

 

 


29367