Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И магистратите срещу...
И магистратите срещу Слави и народа – една година по-късно

И магистратите срещу Слави и народа – една година по-късноКоментар на Виктор Верин - IT специалист, доброволец на референдума за смяна на системата - София

Едни от основните проблеми на българската съдебна система са продължителността на делата, натовареността на магистратите, недостатъчния брой съдии, лошите условия на труд, липсата на възможност за повишаване на тяхната професионална квалификация. Друг проблем е недоброто заплащане на магистратите и в същото време корупцията сред някои от съдиите, а така и недостатъчният брой адвокати, които да работят без заплащане.

Това показват данните от различни проучвания, направени през последните 15 години. Факти, които за съжаление не се променят, независимо кой идва на власт.

Всяка година за България излиза поредния доклад, който сочи, че у нас Темида не само е сляпа, но и често наклонява везните в полза на този, който плаща най-добре. Тя прилича по-скоро на скъпа проститутка, от която всеки може да се възползва..., стига да има достатъчно пари. 

Казвам всичко това, за да припомня как точно преди една година на 30 май петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен. Решението бе окончателно и не подлежеше на обжалване или протест. В отговор на този необоснован акт тогава Слави Трифонов изпрати писмо, в което посочи, че ВАС практически е узаконил лъжата и е оправдал нарушаването на закона, като е доказал, че е слуга на политическата класа. 

Със съдебния акт от 30 май 2017 г. ВАС на практика потвърди решението на тричленния състав (от 10 февруари 2017 г.) и постанови към преброените от ЦИК гласове да се добавят забележете само около 500, като по този начин не достигнаха необходимите 11.500 бюлетини, за да станат резултатите от допитването задължителни.

След окончателното съдебно решение на ВАС, на 14 юни 2017 г. ЦИК обяви, че референдумът не е задължителен. Историята е кратка, но показателна. 

Днес,  една година по-късно нищо не се е променило в България - нито с референдума, на който гласуваха 3,5 млн. българи, нито със съдебната система.  

И е редно да се запитаме как точно вървим напред? Къде е този просперитет, реформи, добър живот и общонационален напредък, в които се опитват да ни убедят? Години наред слушаме за реформи и радикални промени в съдебната система, но те така или иначе не се случват. През април тази година се появиха данни, че едва 7% от заложените мерки за реформа в този сектор са изпълнени. Други 69% остават нереализирани. И нищо чудно - удобните магистрати са идеалната маша за политически и бизнес поръчки на силните на деня. 

Слави е добронамерен, почтен, справедлив човек и за това вярваше, че ВАС ще направи необходимото и ще приеме предоставените доказателства, за да бъде изпълнена волята на суверена и референдума да бъде задължителен. Уви, не стана така. Е, заслужава ли си след всичко това да се  доверяваш на нашата Темида?!?

В своята последователност, увереност и решителност Слави таеше, заедно с нас надежда, че родните институции няма да пренебрегнат гласа на милионите българи, които подкрепихме референдума. Уви, това не се случи. И закона и истината бяха поругани. Много хора обвиняват ЦИК, че открадна 12 000 гласа и съсипа референдума. Истината обаче е, че те не го направиха без знанието и   протекцията на съдии и адвокати. С този акт от 30 май 2017 г. българският съд доказа не само, че не следва закона, но и че се подчинява безусловно на разпорежданията на онези, които вече близо 28 години съсипват България. 

Година по-късно след този срамен акт вече не говорим само за борбата за референдума. Референдумът беше само началото, старта на промяната, подета от Слави Трифонов и хората. След като освен цялата държавна машина и съдът се обърна срещу българския народ, Слави взе  единственото правилно решение - продължи напред и то още по-уверено и сигурно. "След като не може да променим нещата отвън, трябва да го направим отвътре", каза той само преди няколко седмици по време на интервютата с младите и успели българи, готови да се впуснат в битката за промяна в България. И допълни" "Аз избрах да продължа напред" И е прав. Безусловно прав! Цялата държавна машина и нейната разрушителна енергия се стовариха върху Слави, народа и референдума.

С арогантност  и безскрупулна подмолност те спечелиха тази битка срещу нас, срещу собствения си народ. Битката -да, но войната не е приключила. И тя ще бъде спечелена от Слави, заедно с всички нас! Защото все повече хора осъзнават, че геноцидът над нас не може да продължава, че е нужно ново начало, което най-накрая ще донесе на Родината спокойствие и сигурност.

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

От 156 мерки за съдебна реформа изпълнени едва 11

Съдът окончателно реши, че референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

Слави Трифонов: Върховният административен съд узакони лъжата и оправда нарушаването на закона

България очаква Слави!

Кой се страхува от Слави Трифонов?

Слави и България поеха по пътя на промяната

Втори ден успели българи на разговор със Слави

Успели българи на разговор при Слави

България показа своя потенциал

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!

Слави покорява света, а у нас завистници и политици вият и тракат зъби от страх!

Битката на Слави е за нашата България! За нас!

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (I част)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част II)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част III)

Хронология на убийството на един референдум - част 4

Пътят на Слави продължава. Готови ли сте?

Демокрация или гласове в чували! И за... идващата промяна и Слави!


 

 

 


64510