Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И поръчковата социол...
И поръчковата социология се включи в дирижирания от властта хор на оплаквачките: Галъп: Подкрепата за мажоритарно гласуване спада от 80% на 56%

И поръчковата социология се включи в дирижирания от властта хор на оплаквачките: Галъп: Подкрепата за мажоритарно гласуване спада от 80% на 56%Половин година след провеждането на Националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%, но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума.

Това сочат данните от политическия и икономическия индекс на „Галъп интернешънъл“, базиран на национално представителни изследвания с извадка 800/1000 души.

Негативните отговори трайно са се увеличи – от 6% през есента до 17% през месец май.

Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла, констатират социолозите от „Галъп интернешънъл".

 

Дългосрочни тенденции на доверието в банковата система

Доверието в банковата система в последните години постепенно възстановява своите стойности след смутните времена на 2014 г.

С дял от около 40% доверие, банковата система отново е една от обществените системи, в които хората най-много вярват, в сравнение с останалите институции у нас.

През 2014 г. доверието беше спаднало до 19%, а недоверието беше стигнало 60%. Сега обаче всичко е нормализирано.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.offnews.bg/

 


29428