Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / И приятелят Борисов ...
И приятелят Борисов смята така за България!* > Ердоган: Турция е сред водещите страни по свобода на печата

И приятелят Борисов смята така за България!* > Ердоган: Турция е сред водещите страни по свобода на печатаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е сред водещите страни в света по свобода на печата, предаде ДПА.

Ердоган изказва това мнение в изявление, огласено по случай Деня на работещите журналисти.

"Днес Турция е на едно от челните места сред държавите в света по отношение на свобода на печата, най-нови комуникационни технологии, социални медии и интернет журналистика", заявява президентът в изявлението, публикувано на официалната му интернет страница.

Денят на работещите журналисти се чества в Турция от 1961 г., когато журналистите получиха някои правни гаранции от държавата, отбелязва агенцията.

В огласеното изявление на Ердоган се посочва също, че обществеността има правото на "бързи, точни и безпристрастни новини", а медийните организации трябва да могат да отразяват събитията "без да бъдат подложени на никакви ограничения". В рамките на продължаващото в Турция извънредно положение, въведено след опита за преврат в страната през юли 2016 г., над 165 журналисти бяха изпратени в затвора, а десетки медии - закрити, отбелязва ДПА.

Турция се намира на 155-о място от 180 страни в индекса за свобода на печата на Репортери без граници.

Ердоган посочва обаче в изявлението си днес, че някои хора "експлоатират" свободата на изразяване. Те се опитват да "нарушат братството сред нашия народ и целостта на нашата държава чрез дезинформация и манипулативни съобщения", пише още в изявлението. 
.
*Заглавието е променено от редакцията
.
Източник: http://dnes.dir.bg/